Het Moordrechtse korps voor zijn nieuwe aanwinst. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Het Moordrechtse korps voor zijn nieuwe aanwinst. (tekst en foto: Erik van Leeuwen) Erik van Leeuwen

Nieuwe alles-in-éénauto voor Moordrechtse brandweer

Algemeen 436 keer gelezen

Moordrecht – De Moordrechtse brandweer heeft op feestelijke wijze de nieuwe brandweerauto in ontvangst genomen. De nieuwe auto – officieel tankautospuit – voldoet aan alle eisen van de moderne tijd om snel en daadkrachtig hulp te kunnen verlenen.

Waar rook is, is normaal gesproken vuur, maar zaterdag ging dat bij de brandweerkazerne op ’t Ambacht niet op. Er was weliswaar rook – blauwe, rode en witte – maar geen brand. Uit de rook verscheen de nieuwe brandweerauto.
Drie minuten daarvoor hadden burgemeester Han Weber, brandweercommandant Jeroen Harmsen en de vrijwilligers van het Moordrechtse korps de oude brandweerauto uitgezwaaid. Dat was volgens Harmsen een moment om bij stil te staan. “Wij hebben, als vrijwillige leden van het korps, lief en leed in die wagen gedeeld.”

Dat deed het korps zeventien jaar, want zo lang was de brandweerauto in gebruik. In die tijd kwamen er achttienduizend kilometers op de teller. “Als Moordrechtse brandweer rukken we per jaar gemiddeld zo’n zestig keer uit”, zei Harmsen. “Twintig keer voor een brand, twintig keer voor hulpverlening en de rest voor andere zaken, zoals een paard in de sloot.”

De nieuwe brandweerauto, die tussen de 450.000 en 500.000 euro kost, zorgt ervoor dat de brandweer kan werken met het beste materiaal dat er voorhanden is. “Het is bovendien een brandweerauto die alles in één heeft: de auto kan worden ingezet voor brand en voor andere hulpverlening. Voorheen hadden we daar twee auto’s voor.”
“Alle korpsen in de Veiligheidsregio Hollands Midden krijgen dit model”, vertelde Lilian Weber van de veiligheidsregio. “In totaal gaat het om 45 auto’s. Dit is de 34ste.” Commandant Harmsen noemde als groot voordeel dat alle gereedschappen elektrisch zijn. “We hebben er inmiddels al volop mee getraind. De auto heeft geen geheimen meer voor ons.”
De oude brandweerauto wordt geveild. Harmsen verwacht dat hij in het buitenland terechtkomt. “Er is niks mis mee, maar de nieuwe is beter.”