In Nieuwerkerk-Noord mag nu geen grootschalige woningbouw plaatsvinden.
In Nieuwerkerk-Noord mag nu geen grootschalige woningbouw plaatsvinden. Erik van Leeuwen

‘Spotlights na 14 mei snel op Nieuwerkerk-Noord richten’

Algemeen 600 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – College en gemeenteraad moeten, nadat er op 14 mei een besluit is genomen over het eerste bestemmingsplan van het Vijfde Dorp, hun aandacht verleggen naar Nieuwerkerk-Noord. Dat is de boodschap van de fractie van ChristenUnie/SGP, die zich het lot van de inwoners en ondernemers in het gebied zegt aan te trekken.

De ontwikkeling van Nieuwerkerk-Noord – het gebied tussen de N219 en Nesselande – is al jaren onderwerp van gesprek. Er waren ooit plannen voor de bouw van achttienhonderd woningen. De gemeente verwierf daarvoor al gronden. In de veronderstelling dat het gebied een woonbestemming zou krijgen, maakten ook bewoners en ondernemers plannen.
Toen de gemeente Zuidplas van de provincie groen licht kreeg voor de ontwikkeling van het Vijfde Dorp, kreeg zij meteen te horen dat de plannen voor Nieuwerkerk-Noord in de ijskast moesten. Tot 2035 wil de provincie geen grootschalige woningbouw toestaan.

Bij de behandeling van de bezwaarschriften voor het middengebied van de Zuidplaspolder eerder dit jaar, lieten inwoners van en ondernemers in Nieuwerkerk-Noord een hartenkreet horen. Zij voelen zich door de situatie klemgezet. Sommige bewoners willen graag verkassen, maar kunnen door de onzekere toekomst hun percelen niet verkopen, ondernemers die willen blijven en willen uitbreiden kunnen dat ook niet. Eerder al nam de gemeenteraad een motie aan, waarin die het college vraagt om onderzoek te doen naar ontwikkelingsmogelijkheden. “Het is hoog tijd dat er perspectief komt voor deze mensen want het gebied wordt er, en dan zeg ik het nog voorzichtig, niet beter op”, vindt Peter Molenaar van ChristenUnie/SGP. “Het college is zich ervan bewust dat er iets moet gebeuren. Die gedachte is er ook raadsbreed. Daarom is er begin juli een informatiebijeenkomst. De spotlights hebben tot nu toe vooral op het Vijfde Dorp gestaan. Als we in mei een besluit over het eerste bestemmingsplan voor dat gebied hebben genomen, kunnen we onze aandacht verleggen naar Nieuwerkerk-Noord.”

Deze zomer moet meer duidelijkheid komen over de toekomst van Nieuwerkerk-Noord; in juni komt die duidelijkheid al in het Perspectief ruimtelijke opgaven (Pro), waarin de gemeente de ruimtelijke ontwikkelingen en plannen toelicht.

ChristenUnie/SGP ziet voor Nieuwerkerk-Noord kansen, ook als de provincie de ban op grootschalige woningbouw in stand houdt. Molenaar denkt aan uitbreiding van industrieterrein Hooge Veenen, maar ook aan een koppeling tussen tijdelijke en permanente woningbouw. “Eerder is duidelijk geworden dat het financieel lastig is om voor tien jaar flexwoningen neer te zetten. Wellicht is het een mogelijkheid om de bouw ervan te koppelen aan permanente bouw vanaf 2035 op dezelfde locatie. Dan wordt het voor een geïnteresseerde partij opeens wel interessant om te investeren”, legt hij uit.

Volgens Molenaar moet er ook gekeken worden naar maatschappelijke voorzieningen in Nieuwerkerk-Noord. “Je moet dan denken aan sportvelden en/of onderwijshuisvesting. Dan heb ik het over voortgezet onderwijs. Basisscholen horen in de Nieuwerkerkse wijken.”

Het voordeel van maatschappelijke voorzieningen verplaatsen, is dat op andere plekken in Nieuwerkerk aan den IJssel locaties worden ‘vrijgespeeld’. Daar kunnen woningen worden gebouwd, stelt Molenaar. “Dan blijven we toch bouwen in Nieuwerkerk.”

ChristenUnie/SGP vindt ook dat het college Nieuwerkerk-Noord opnieuw moet aankaarten bij de provincie. “Hoe hard is die ban op woningbouw nog?”, zou Molenaar willen weten. “We zitten te springen om woningen, wellicht dat de provincie nu anders denkt over grootschalige woningbouw in Nieuwerkerk-Noord.”