De verlichting valt regelmatig uit. (foto: Romy via Pixabay)
De verlichting valt regelmatig uit. (foto: Romy via Pixabay)

Miljoenen nodig voor openbare verlichting

Algemeen 456 keer gelezen

Moordrecht/Nieuwerkerk aan den IJssel - Meer dan vijftig jaar oude delen van het kabelnet voor openbare verlichting in Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht zorgen voor zoveel storingen en kosten, dat de gemeente heeft besloten de netten te gaan vervangen. Voor vervanging van de eerste 56 kilometer aan kabels wil het college een investeringsbudget van zo’n vijf miljoen euro van de raad.

In totaal moet 107 kilometer kabel worden vernieuwd. Dat is volgens het college te veel om in één keer aan te pakken. Iets meer dan de helft van de oude kabels moet over vier jaar zijn vernieuwd; de rest volgt daarna. In het voorjaar van 2025 moeten de eerste werkzaamheden beginnen.

Dat gemeente Zuidplas alleen in Moordrecht en Nieuwerkerk oude kabels hoeft te vervangen, komt doordat zij in die dorpen eigen netten heeft. De voormalige zelfstandige gemeenten besloten die aan te leggen om niet afhankelijk te zijn van netbeheerders en om kosten te besparen.

Door de vochtige grond en de beperkte kwaliteit van de overgenomen netten van oude netbeheerders, zijn prestaties van de kabels echter onvoorspelbaar, schrijft het college in een informatienota aan de gemeenteraad van Zuidplas. ‘Het gevolg zijn netstoringen, hoofdzakelijk in de nattere periodes van het jaar.’ De verlichting valt dan ook met regelmaat uit. Onder andere de Nieuwerkerkse ‘s-Gravenweg zit vaak in het donker. Het herstellen van storingen kost de gemeente meer dan 250.000 euro per jaar.
Het college wil vanaf het volgende voorjaar beginnen met de vervanging van de kabelnetten die meer dan vijftig jaar oud zijn en verwacht met die klus negen jaar bezig te zijn.

Daarnaast maken burgemeester en wethouders de komende tijd de afweging of ze willen doorgaan met eigen netten of kiezen voor een rechtstreekse aansluiting op het net van Stedin.