Groeneweg viert de vierde goal in de wedstrijd tegen Meeuwenplaat.
Groeneweg viert de vierde goal in de wedstrijd tegen Meeuwenplaat. Foto: Erik van Leeuwen

Groeneweg raadpleegt spelers over zaterdag

Sport 483 keer gelezen

VOETBAL
Zevenhuizen – In navolging van Moerkapelle, Nieuwerkerk en Moordrecht, die eerder de stap maakten, overweegt ook VV Groeneweg te kiezen voor de zaterdag als speeldag. Ingegeven door de ontwikkelingen in de voetbalcompetitie lijkt de club daarmee eieren voor zijn geld te kiezen. “Ik geloof niet meer in het weekendvoetbal”, aldus voorzitter Ed Roos.

Erik van Leeuwen

Het ter discussie stellen van de vaste speeldag en dus competitie – Nederland kent als enige land in Europa een gescheiden zaterdag- en zondagcompetitie – is gevoed door een recent besluit van de KNVB om de invoering van de vijfde klasse in het zaterdagvoetbal met een jaar uit te stellen. 

Nu is de vierde klasse het laagste niveau, maar doordat de laatste jaren steeds meer clubs van de zondag naar de zaterdag overstappen, wil de bond een extra niveau creëren. Vanwege de invloed van corona op de huidige competitie is echter besloten nog een jaartje te wachten met de vijfde klasse. “Het is dus voor clubs extra aantrekkelijk om deze zomer nog over te stappen. Dan kun je in de vierde klasse beginnen. Wacht je nog een jaar dan loop je het risico om in vijfde klasse te moeten starten”, aldus Roos.

Groeneweg flirtte al eerder met de zaterdag. Dat het nog niet tot een overgang kwam had te maken met de lobby voor een weekendcompetitie. Van zo’n competitie, met zaterdag- én zondagclubs, was Groeneweg een warm voorstander. “Dat zijn we nog steeds”, reageert Roos. “Clubs kunnen zelf hun moment van spelen bepalen. In de bekercompetitie gaat dat al jaren perfect.”

Ondanks de druk van zondagclubs kwam het echter nog niet tot een weekendcompetitie. Daardoor maken steeds meer clubs de overstap naar de zaterdag. “Het draagvlak wordt steeds kleiner. De KNVB had twee jaar geleden moeten doorpakken. Ik geloof er niet meer in dat het nu nog gaat gebeuren”, zegt Roos.

Enquête
De voorzitter zegt de afgelopen periode al op persoonlijke titel een mini-enquête onder spelers te hebben gehouden. “Wat er nu moet gebeuren is een enquête houden door het bestuur onder alle spelers van de zondagselectie. De spelers bepalen het. Het moet echter wel een overtuigende meerderheid zijn die ja zegt. Dat is de belangrijkste voorwaarde voor de overstap.”

Groeneweg had nog de hoop dat het mogelijk zou zijn om ‘horizontaal’ en ‘verticaal’ van de zondag naar de zaterdag te kunnen oversteken. “Dat was één van de ideeën van de KNVB, maar dat lijkt nu helemaal van tafel. Wij zouden als zondagtweedeklasser in de derde klasse van de zaterdag hebben kunnen starten. Daar hadden we ons wel in kunnen vinden.”

Dat Groeneweg 1 sinds de oprichting van de club op zondag speelt, is volgens Roos niet meer dan een gegeven. “Die sentimenten moeten we parkeren. Het gaat om de toekomst. Het zondagvoetbal wordt steeds minder, als Groeneweg spelen we graag tegen regioclubs.”

Roos zegt wel dat het op zaterdag puzzelen wordt met de beperkte veldcapaciteit. “Het past allemaal nét met drie velden en daar komen twee selectie-elftallen bij en waarschijnlijk nog een extra team, het huidige Groeneweg 4. Het vraagt om flexibiliteit.”