Jaynique van Heerdt stijlvol in actie in de finale van de herendubbel. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: Be Framed).
Jaynique van Heerdt stijlvol in actie in de finale van de herendubbel. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: Be Framed).

Coronaconcept toernooi slaat aan: een goed idee is geboren

Sport 223 keer gelezen

BADMINTON
Nieuwerkerk aan den IJssel – Het open Be Framed toernooi leverde BCN veel tweede plaatsen op; wat belangrijker was: de gekozen formule, ingegeven door corona, sloeg aan. “Er is een goed idee geboren.”

Vanwege de coronamaatregelen koos BCN voor een format van twee speldagen. Op zaterdag per dagdeel de voorronde per categorie en zondag de halve finales en finales. Daarmee werd grote drukte in de zaal voorkomen. “We hebben het toernooi een paar jaar geleden bewust teruggebracht van twee dagen naar één dag. Nu waren we door de maatregelen genoodzaakt weer een tweede dag te spelen, maar die opzet is geslaagd”, zei organisator Liesbeth de Boer. “Spelers gaven aan het fijn te vinden om per dagdeel drie wedstrijden te spelen. Normaal is dat verspreid over de dag. Het enige minpuntje is dat je per speelronde wel moet wachten tot alle partijen zijn afgelopen.”

Geen masseur, geen fruitbak
De Boer, die zelf herstellende is van een operatie en niet in actie kwam, was dik tevreden over het min of meer gedwongen concept. “Tegenover extra kosten van huur stond dat we ook minder kosten hadden omdat we dingen niet hebben gedaan. De masseur, die er bij elk toernooi is, mocht thuisblijven en de grote fruitbak die we altijd hebben staan leek ons met de huidige situatie en corona ook niet zo gepast. Dat iedereen in de bak zou graaien, konden we ons moeilijk voorstellen.”

Ook in sportief opzicht had BCN weinig te klagen, want in de hoogste categorie, de 4, hadden drie van de vier finales een Nieuwerkerkse deelnemer. Een toernooioverwinning zat er echter niet in. Stefan Broeren, kopman van BCN, verloor in de enkelspelfinale in drie games van Mark van Vliet van Velo uit Wateringen. In het damesenkelspel redde Lotte Redeker, jarenlang speler van BCN 1 maar komend seizoen actief in de derde divisie voor Asterix, het niet tegen Chloë Tsai van het Haagse DKC. In de herendubbel verloren Stefan Broeren en Jaynique van Heerdt in twee games van Tak Pin Lam en Kenzi Lao van Asterix.