Davey Hehakaja was zaterdag nauwelijks van de bal te krijgen.

Glansrol Davey Hehakaja, Nieuwerkerk krijgt lucht, zuur slot Moerkapelle en Groeneweg naar climax

Sport 661 keer gelezen

VOETBAL
Moordrecht - Moordrecht fleurde het seizoen zaterdag nog iets op met een eclatante zege in de IJsselderby tegen Gouderak. Grote man in de eenzijdige tweestrijd was Davey Hehakaja, die zijn ploeg naar een 4-0 overwinning leidde.

Door Erik van Leeuwen

De aanvallend ingestelde middenvelder kon vooral voor rust zijn talenten laten zien. Het fanatiek begonnen Moordrecht drukte de bezoekers in de eerste 45 minuten meteen in de verdediging en al na vijf minuten maakte Hehakaja zijn eerste treffer. Nog voor rust scoorde hij voor een tweede keer. De 2-0 voorsprong bij rust in Moordrechts voordeel was een magere afspiegeling van de verhoudingen.

Na de pauze daalde de aanvalslust van Moordrecht, waardoor Hehakaja minder kon ‘shinen’ dan voor rust. Ondanks dat de tegenstand van het Gouderak van trainer Sonny Risamasu groter was, werd het 3-0 en 4-0. Javi Reemers, in de tweede helft ingevallen, maakte de derde Moordrechtse goal. In de slotfase pikte ook Clint Broer zijn goaltje weer mee. De topscorer miste door een spierblessure de wedstrijd van vorige week tegen Bolnes, maar werd afgelopen week weer snel opgelapt.
Genieten op sportpark ’t Ambacht, waar het werkvoetbal vaak overheerst, was het vooral van Davey Hehakaja. Zijn spel kwam in het aanvallende Moordrecht volledig tot zijn recht, zag ook zijn trainer Rens Binken. “Als ie het op zijn heupen heeft, kan Davey fantastisch voetballen. In balbezit is hij dan top.”
Er is volgens Binken echter ook een andere kant aan Hehakaja. “In verdedigende arbeid heeft hij minder zin. Dat is nog iets waar hij op verbeteren kan.”

Binken beschouwt Hehakaja als één van zijn dragende spelers, voor nu en ook voor de toekomst. Door de scoringsdrang van Hehakaja tegen Gouderak mag Moordrecht ook nog stilletjes hopen op deelname aan de nacompetitie, al sprak Binken van niet meer dan een ‘mini-kansje’. “Wij zullen zelf twee keer moeten winnen en SPV’81, dat nog zonder puntverlies is in de derde periode, zal twee keer moeten verliezen.
Op 11 mei spelen we tegen elkaar. Het resultaat hebben we dus in eigen hand. Zelfs als we dan winnen, moet SPV van WDS verliezen. Ik ben niet zo van de als-als scenario’s. Rekenen laat ik aan de kenners over.”

Nieuwerkerk krijgt lucht
Nieuwerkerk heeft op de 21ste speeldag van de competitie goede zaken gedaan in de tweede klasse. De 1-0 zege op VFC brengt de ploeg van trainer Michel van Noort op de achtste plaats in het klassement.

Nieuwerkerk moest na twee weken van gelijke spelen winnen om zichzelf wat lucht te verschaffen in de strijd tegen de degradatie-nacompetitieplaatsen. Tegen het Vlaardingse VFC had trainer Van Noort gekozen voor een systeem met twee spitsen. De teruggekeerde Rowendy Schoop moest er met Jens Goossens voor zorgen dat de centrale verdedigers van VFC niet met passes hun vleugelspelers konden bereiken. “We wisten dat daar het gevaar zat van VFC en dat wilden we zo veel mogelijk neutraliseren”, legde Van Noort de reden van zijn systeemwijziging uit. “Voorin heeft vooral Jens heel veel arbeid verricht. En dat geldt ook voor het blok daarachter met Stefan van der Vlegel, Shane van den Engel en Xander Laanen. Ons plan werkte prima. VFC heeft in de hele wedstrijd misschien twee, drie kansen gehad. Wij hadden de controle over de wedstrijd.”

Rowendey Schoop, terug van een schorsing van drie wedstrijden, maakte in de zeventigste minuut de enige treffer. Door de overwinning heeft Nieuwerkerk nu een klein gaatje van twee punten ten opzichte van Neptunus-Schiebroek, dat op de negende plaats staat. Van Noort: “We krijgen nog een pittig programma, maar dit is een lekkere opsteker.”

Zuur slot voor Moerkapelle
Moerkapelle – Moerkapelle werd in de uitwedstrijd tegen Kamerik op de valreep een zege door de neus geboord. In de negentigste minuut maakte de thuisploeg vanuit een corner de 1-1.

Voor Moerkapelle staat er na het verlies vorige week bij SPV’81 niets meer op het spel, maar in Kamerik legden de pupillen van trainer Gerald van der Klok een flinke motivatie aan de dag. De trainer was daar blij mee, zei hij na afloop. “Ik wil zo hoog mogelijk eindigen en hoop dat de jongens het kunnen opbrengen om ook de komende weken volop te blijven trainen.”

Moerkapelle, dat in de vijfde klasse achtste staat en nog zevende zou kunnen worden, speelde voor rust nog wat afwachtend, maar na de pauze beet de ploeg wat feller van zich af. “De jongens gaven aan dat ze zelf wat meer vooruit wilden spelen. Daar was ik wel blij mee”, zei Van der Klok.

Ralph Doornebosch zette Moerkapelle in de zestigste minuut op een verdiende 0-1. Nadat de gasten grote kansen hadden gemist op de 0-2, ging er in de slotfase alsnog een streep door de driepunter. Bij een corner greep de Moerkapelse verdediging onvoldoende in, waardoor Kamerik de 1-1 kon maken.

Groeneweg werkt toe naar climax
Zevenhuizen – Groeneweg bereidt zich voor op nog vier ‘finales’. Na de 1-5 zege op Gouda hebben de Zevenhuizenaren de derde klasse in het zicht. Volgens trainer Pieter van Zoest is de strijd nog niet gestreden.

Het duel met Gouda was de tweede uit een tweeluik met de zwakste teams in de vierde klasse. Vorige week al klopte Groeneweg CVC Reeuwijk op het gemak met 5-0, zaterdag in Gouda stopte de teller eveneens op vijf goals. Groeneweg duwde Gouda door het resultaat naar de vijfde klasse. “Ik vond Gouda helemaal geen gek team hebben”, zei trainer Pieter van Zoest na afloop. “Ze hebben alleen twee problemen: geen goede keeper en geen scorende spelers.”
Groeneweg had het in elk geval een stuk lastiger dan vorige week tegen Reeuwijk. Voor rust opende Rick Sleeuwenhoek de score. Na de Goudse gelijkmaker kwamen de bezoekers met enig fortuin op een 1-2 voorsprong toen de Goudse keeper mistastte op een vrije trap van Robin Zuierveld aan de zijkant.
Via een rake vrije trap van Damian den Toom elimineerde Groeneweg de laatste Goudse verzetshaarden. In de slotfase scoorde Jordy Mayer nog tweemaal: 1-5.
Rick Willemsen maakte zijn comeback in de verdediging. Hij was lang geblesseerd aan zijn schouder en Van Zoest hoopt dat hij de verdediger kan inzetten in het topduel met Bergambacht op zaterdag 4 mei. Bergambacht lijkt na het afhaken van ONA, dat opnieuw gelijkspeelde, de enige concurrent voor de titel voor de Zevenhuizenaren. “We moeten niet denken dat we er nu al zijn”, waarschuwde Van Zoest. “We staan vier punten voor, maar we krijgen nog heel lastige tegenstanders, met
Bergambacht, Be Fair, VEP en Linschoten. Het kampioenschap is nog niet binnen. Het worden vier finales.” Ook het spel stelt Van Zoest nog niet gerust. “We scoorden de afgelopen twee wedstrijden wel tien keer, maar het voetbal was niet je van het.”
Groeneweg speelt deze week een oefenwedstrijd tegen Floreant. “Zaterdag is de ploeg vrij vanwege Koningsdag. Dan gaan we ons opmaken voor de wedstrijd tegen Bergambacht.”