Logo hartvanzuidplas.nl
Circa honderd klassieke en antieke automobielen en motorfietsen rijden zaterdag 5 mei door het Groene Hart.
Circa honderd klassieke en antieke automobielen en motorfietsen rijden zaterdag 5 mei door het Groene Hart.

Hollandsche IJsselrit op 5 mei

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Voor de 31e keer wordt zaterdag 5 mei de Hollandsche IJsselrit verreden. Aan de start van deze oldtimerrit verschijnen zo'n honderd klassieke en antieke automobielen van vóór 1940, samen met ongeveer 25 oude motorfietsen van vóór 1960. Het publiek krijgt op alle stoplocaties de kans de oldtimers van dichtbij te bekijken.

De verzameling mobiel cultureel erfgoed is vanaf 8.30 uur van dichtbij te bewonderen voor het publiek op het Raadhuisplein en vertrekt om 9.30 uur voor een tocht door het Groene Hart. De route is dit jaar uitgezet door vrouw Willy en dochter Corina van Joop van der Dussen, die tot zijn overlijden vorig jaar altijd garant stond voor het uitzetten van de tocht.

Na het startsein vertrekt de stoet voor een rit van ongeveer honderd kilometer en gaat het via Zevenhuizen en Moerkapelle richting Waddinxveen, waar aan de Noordkade rond 11.00 uur een koffiestop gehouden wordt. Vandaar gaat de lange rij oldtimers via Boskoop, Bodegraven en Nieuwkoop naar Alphen aan den Rijn, waar bij Avifauna rond 12.30 uur een lunchstop gehouden wordt. Tot 14.00 uur zijn de klassieke voertuigen hier op de parkeerplaats te bewonderen.

Na de pauze zet de stoet zich opnieuw in beweging en rijdt langs de Rijn door Hazerswoude en vervolgt de route via Gelderswoude, Benthuizen en Kruisweg om terug te keren naar Nieuwerkerk aan den IJssel waar traditiegetrouw bij Bouwbedrijf Valkenburg hapjes en drankjes klaar staan en waar nagepraat kan worden over de belevenissen van de dag. Ook hier is het mogelijk voor publiek de klassieke voertuigen van dichtbij te bekijken. De bezitters en berijders van de mooie staaltjes van voertuigkunst gaan graag met het publiek in gesprek over hun kostbare bezit.

Het aantal deelnemers is in de loop van drie decennia flink gegroeid; de 31e editie van de rit telt zaterdag zo'n 125 stuks 'mobiel erfgoed'; in de eerste rit in 1988 waren dat er nog twintig.

Meer berichten