Eeffien Huizinga van Te Voet Zuid-Holland en wethouder Daan de Haas passen Zuidplas in op de witte vlek op de wandelknooppuntenkaart.
Eeffien Huizinga van Te Voet Zuid-Holland en wethouder Daan de Haas passen Zuidplas in op de witte vlek op de wandelknooppuntenkaart. Foto: Erik van Leeuwen

Zuidplas nu op de wandelkaart

Algemeen 420 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Zuidplas is sinds zaterdag aangesloten bij het wandelknooppuntennet. Eeffien Huizinga van Te Voet Zuid-Holland en wethouder Daan de Haas maakten op symbolische wijze een einde aan de witte vlek die Zuidplas op de wandelkaart was.

Door Erik van Leeuwen

"We staan nu echt op de wandelkaart", reageerde Leo Loch van de werkgroep wandelen van het Platform Mooi Zuidplas zaterdagmorgen in de Oudheidkamer. "Om ons heen waren al wandelknooppunten. Voor Zuidplas was dit echt een gemis."
Dat vond toenmalig wethouder Rik van Woudenberg ook. Hij sprak bij de presentatie van de recreatiekaart, drie jaar geleden, de wens uit dat Zuidplas deel zou gaan uitmaken van het wandelknooppuntennet met Hof van Delfland, Gouwe en Wiericke, Krimpenerwaard en de Rijn- en Veenstreek. Loch: "Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Alle wandelpaden moesten eerst in kaart gebracht worden. Vervolgens moesten er ruim honderd paaltjes door een aannemer worden neergezet en dat moest ook weer gecontroleerd worden."
Peter Elderson bracht namens Platform Mooi Zuidplas alle wandelpaden in Zuidplas in kaart. "Zuidplas is groot, hoor. Vergis je niet." Elderson telde 350 kilometer aan wandelpaden. 350? "Ja, écht 350. Ik heb niet alles zelf gedaan. Dat is ondoenlijk. Ik heb ook hulp gehad van anderen."
Wat Elderson en de andere vrijwilligers opviel, is dat Zuidplas in het algemeen weinig onverharde wandelpaden heeft. "Dat zouden we graag anders zien", aldus Loch, die benadrukte dat een wandelkaart nooit af is. Hij vroeg wethouder De Haas eens te kijken naar een wandel- of fietstunneltje bij de Groene Waterparel en een aansluiting met 't Weegje.