(foto: Jasmin Sessler/Pixabay)
(foto: Jasmin Sessler/Pixabay)

Bijna miljoen euro direct nodig 'om escalatie te voorkomen'

Algemeen Jeugdzorg 379 keer gelezen

Zuidplas - Een klein miljoen euro is nodig om dit jaar de hulpverlening in het sociaal domein niet in gevaar te brengen, zo stelt het college van Zuidplas in een raadsvoorstel waarover de gemeenteraad dinsdagavond stemt. Voor een jongere die is aangewezen op jeugdhulp bestaat inmiddels een wachttijd van vijf maanden. Op de wachtlijst staan dertig tot veertig mensen.

Door Judith Rikken

Vorig jaar is de druk op medewerkers in het sociaal domein flink toegenomen, doordat het aantal hulpvragen op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdhulp stegen. De hulpvragen zijn bovendien complexer geworden, waardoor het Sociaal Team er lang en intensief mee bezig is. Het steeds aan moeten passen van wijzigingen in wet- en regelgeving en tarieven, kosten volgens het college ook veel tijd.

Mede door de hoge werkdruk is er bij de gemeente een hoog ziekteverzuim en krijgen hulpvragers te maken met wachttijden en veel wisselingen in het personeel. Daarnaast is er volgens het college een probleem met de vervanging van medewerkers die met zwangerschapsverlof gaan.

Noodmaatregelen
De gemeenteraad is gevraagd om eenmalig 450.000 euro beschikbaar te stellen voor de inhuur van extra professionals voor het Sociaal Team, zodat de wachtlijsten niet nog verder oplopen en de hulpverlening door kan gaan. Daarnaast zegt het college incidenteel 250.000 euro nodig te hebben om de vervanging bij ziekte en zwangerschap van het eigen personeel in het sociaal domein goed te kunnen regelen.

Structureel vragen burgemeester en wethouders de raad om in 2020 en daarna jaarlijks 257.000 euro te steken in het aannemen van extra kwaliteitsmedewerkers en beleidsadviseurs.

Het college waarschuwt dat de voorgestelde noodmaatregelen op dit moment essentieel zijn. Het noemt de gevraagde bedragen een 'absoluut minimum om escalatie van problemen te voorkomen'. Intussen is het college 'hard bezig' met een plan voor de héle gemeentelijke organisatie en een verbeterplan voor de toegang tot het sociaal domein.