Het monument zag het Levenslicht in Nieuwerkerk. Hierna 'reist' het verder naar de volgende plaatsen in Zuidplas.
Het monument zag het Levenslicht in Nieuwerkerk. Hierna 'reist' het verder naar de volgende plaatsen in Zuidplas. Foto: Erik van Leeuwen

Reizend Holocaustmonument onthuld: 'Niet mooi, maar indrukwekkend'

Algemeen 279 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Inwoners van Nieuwerkerk, onder wie burgemeester Han Weber, hebben dinsdagavond met een minuut stilte het tijdelijke Holocaustmonument bij de Gedenknaald aan de Kerklaan onthuld. Het monument 'Levenslicht' is de komende dagen ook in de andere dorpen van Zuidplas te zien.

Door Erik van Leeuwen

'Levenslicht' reist via Moordrecht (woensdag) en Zevenhuizen (donderdag) naar Moerkapelle, waar vrijdag de vierdaagse tour eindigt. Het kunstwerk is in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ontwikkeld door Studio Roosegaarde.

Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – het aantal Nederlanders van Joodse, Roma- en Sinti-komaf die om het leven werden gebracht in de concentratie- en vernietigingskampen – staat het lichtmonument symbool voor de impact van de Holocaust.

In Nieuwerkerk onthulde wethouder Daan de Haas het monument van vijfhonderd stenen. Dat gebeurde onder toeziend oog van oudere en ook jonge Nieuwerkerkers.

Burgemeester Weber zei daarbij dat het hem deugd deed dat ook veel jongeren aanwezig waren. "Opdat het belangrijk is dat we onze geschiedenis kennen en om te voorkomen dat die geschiedenis zich herhaalt, moeten we die blijven doorgeven aan de volgende generatie."

"Met het herinneren van de slachtoffers blijven zij in onze gedachten leven", zei hij ook.

Indrukwekkend
Het tijdelijke monument was drie uur te zien. "Mooi, heel mooi", zei een bezoeker. "Het is een passend monument voor een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis."

Een andere, vrouwelijke, bezoeker vond het woord 'mooi' niet passen bij de gelegenheid. "Ik denk eerder aan indrukwekkend. Ik sta hier met trillende knieën."

Elise Vogel (61) vond dat ze bij het monument moest zijn. "Voor mijn ouders die de oorlog bewust hebben meegemaakt, voor mijn vader die in Duitsland bij een naziboer was tewerkgesteld."

Weber zei dat 'Levenslicht' de verschrikkingen van die inkzwarte periode uit de Europese geschiedenis dichterbij brengt. "Het verplicht de huidige generatie daardoor om zoiets nooit meer te laten gebeuren. We moeten op onze hoede zijn. De gevaren liggen op de loer. Neem recent IS in het Midden-Oosten, die willens en wetens hele bevolkingsgroepen uitroeide."