Peter R. de Vries voorzag Vissers manuscript van commentaar.
Peter R. de Vries voorzag Vissers manuscript van commentaar. Foto: Ilja Keizer

'Het Vijfde Dorp gaat niet toevallig Vierschoten heten?'

Algemeen 944 keer gelezen

Regio - Lang woont ze nog niet in Gouda, dus de omgeving kent ze nog niet op haar duimpje. Maar dat haar derde boek zich niet te ver van haar nieuwe woonplaats moest afspelen, wist ze zeker. "Ik wilde een fictief dorpje van duizend inwoners ergens bij Gouda situeren, dus ben boven de kaart gaan hangen en heb een groen plekje gezocht." Het werd de Zuidplaspolder.

Marlen Visser (51) schrijft thrillers. Haar derde heet Noodlot en verschijnt op 10 juni. Het speelt zich af in het niet bestaande slaperige dorpje Vierschoten. Dat staat op zijn kop als de Postcodeloterij-hoofdprijs op de enige postcode valt. 

Haar hoofdpersoon, journalist Evy Benders, ziet er een artikel in en besluit een paar dagen bij haar oom, een Vierschotenaar, te gaan logeren. Tijdens haar gesprekken met de winnaars én verliezers ontdekt ze dat de verhoudingen binnen het dorp op scherp zijn komen te staan. Gaandeweg blijkt dat dat alles te maken heeft met een traumatische gebeurtenis die zich enkele jaren eerder in het dorp heeft afgespeeld.

Voor het verhaal liet ze zich inspireren door een gebeurtenis in het Zeeuwse Vrouwenpolder, waar zes jaar geleden de hoofdprijs van de Postcodeloterij viel. Alle inwoners werden automatisch winnaar (als ze meespeelden) óf verliezer (als ze dat niet deden). Visser construeerde haar roman rond de vraag wat zo’n gebeurtenis met een kleine, gesloten gemeenschap doet.

De schrijfster staat in de boekwinkel in Moordrecht als ze telefonisch uitlegt welke rol Zuidplas en Waddinxveen in het verhaal spelen. Ze is nog nooit in het IJsseldorp geweest. "Ik ben hier net over de dijk naartoe gereden. Het is een schattig dorpje." 

Ook in Zevenhuizen was ze niet eerder, maar het dorp Vierschoten ligt er praktisch naast. Dat er over enkele jaren mogelijk echt een dorp op die 'blinde vlek' op de kaart ligt, wist ze niet. "Een vijfde dorp binnen de gemeente Zuidplas. En dat gaat niet toevallig Vierschoten heten?", vraagt ze. 

Waddinxveen is in haar boek de plek waar ze het politiebureau heeft gesitueerd. "In mijn onderzoek was ik op zoek naar een fatsoenlijk politiebureau, niet een soort bijkantoor. Dat bleek in Waddinxveen te staan. Met Street View heb ik het bekeken en het bureau ook nog even gebeld om te checken of mijn beeld klopt."

Wie het boek leest, zal niet heel veel herkennen van de plekken waar het zich afspeelt. "Als thrillerschrijver zet je alleen wat penseelstreken als het om de omgeving gaat. Uitgebreide beschrijvingen werken niet in een spannend verhaal. Je moet vooral zorgen voor vaart, anders vallen de lezers in slaap."

Uitgeverij Prometheus, ISBN 9789044636987. 19,99 euro.