Het afvalbrengstation in Zevenhuizen.
Het afvalbrengstation in Zevenhuizen. Foto: Judith Rikken

College stuurt aan op één afvalbrengstation

Algemeen 675 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Het college wil meters maken bij een toekomstig afvalbrengstation in Zuidplas, aldus wethouder Jan Willem Schuurman. Daarbij geniet één locatie duidelijk de voorkeur. “Twee is in meerdere opzichten niet wenselijk.”

Door Erik van Leeuwen

Het college maakte afgelopen week de resultaten bekend van een locatieonderzoek. De conclusie van dat onderzoek is dat Zuidplas kan volstaan met één nieuw afvalbrengstation, op de huidige locatie in Nieuwerkerk of op een nieuwe locatie op het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein Knibbelweg-Oost.

De eensgezindheid in de gemeenteraad hierover is ver te zoeken, zo bleek woensdag. ChristenUnie/SGP vindt de weg die het college bewandelt, waarbij één locatie de voorkeur geniet, een juiste. 

Coalitiepartner VVD vindt echter dat alle opties nog bekeken moeten worden en dat er vooral geen haast gemaakt moet worden. “Waarom niet wachten op het Vijfde Dorp, als daar iets meer van bekend is”, vroeg Leendert Karreman zich af. 

Hij kreeg bijval van D66, dat bij monde van Chantal Bon-Van de Griek aangaf eerst de impact van grootschalige woningbouw te willen overzien. Het CDA vroeg het college te kijken naar een mogelijkheid om de gemeentewerf in Zevenhuizen open te houden. “Wellicht is er een aanvullende vorm denkbaar waarbij Zevenhuizen zijn voorziening houdt”, merkte Tinet de Jonge (CDA) op.

Schuurman gaf aan dat twee afvalbrengstations niet wenselijk is vanwege de kosten en efficiëntie. “Voorop staat de dienstverlening. Die moet verder omhoog.” Volgens Schuurman hebben gemeenten van de (toekomstige) omvang van Zuidplas ook maar één afvalbrengstation.

Lockdown
De afvalbrengstations in Nieuwerkerk en Zevenhuizen zijn jaarlijks goed voor vijfenvijftigduizend bezoeken. Het merendeel daarvan vindt plaats in Nieuwerkerk. Door de grote drukte in verband met de coronalockdown besloot de gemeente de werf in Zevenhuizen te sluiten. “Vanwege het tekort aan mankracht en gevaarlijke verkeerssituaties”, aldus Schuurman.

Bon-Van de Griek (D66) vroeg de wethouder ‘met klem’ om kortetermijnoplossingen voor Nieuwerkerk. “Het is enorm druk, er zijn lange files en nare situaties met verkeersregelaars.” Schuurman gaf aan dat de drukte de laatste weken fors is afgenomen.