Sinds 2009 staan vier windmolens op het Distripark van buurgemeente Waddinxveen. Zuidplas daarentegen wil deze 'gedrochten' niet.
Sinds 2009 staan vier windmolens op het Distripark van buurgemeente Waddinxveen. Zuidplas daarentegen wil deze 'gedrochten' niet. Foto: Erik van Leeuwen

Zuidplas wil die 'gedrochten' niet, maar zal misschien toch moeten

Algemeen 504 keer gelezen

Zuidplas – Het wordt voor Zuidplas een enorme uitdaging om in de toekomst windenergie buiten de deur houden. Om aan de opgave te voldoen moet tot 2030 1567 terajoule aan weersafhankelijke energie in regionaal verband worden opgewekt.

Door Erik van Leeuwen

Tijdens de informatiebijeenkomst vorige week over de Regionale Energie Strategie (RES) werd duidelijk dat dankzij de lobby van het college van B en W een vierde ‘denkrichting’ is toegevoegd aan drie al bestaande. Daardoor kan de regio Midden-Holland straks ook kiezen voor een pakket waarbij energie niet opgewekt wordt door windmolens. 

In de gemeenteraad bestaat namelijk een algemene weerzin tegen wat eerder werd genoemd: ‘gedrochten’ die het ruimtelijke beeld vervuilen. Daar komt bij dat in het coalitieprogramma van VVD, CU/SGP en CDA is afgesproken dat windmolens koste wat kost geweerd worden van Zuidplas-grondgebied.

De regio heeft een voorlopig concept-bod ingediend bij het Nationaal Programma RES. Dat bod bevat niet meer dan het totaal aan energie dat de gemeenten in Midden-Holland met elkaar willen opwekken. Dat is 1,24 procent van het landelijke elektriciteitsverbruik, het percentage waarvoor deze regio nu verantwoordelijk is. 

Pakketten
Volgend jaar moet er een definitief bod liggen met de uitwerking hoe aan deze opgave wordt voldaan. Met windmolens in de ban is Zuidplas beperkt om aan de eigen opgave te voldoen. Daardoor zal het volledig afhankelijk worden van projecten op zonne-energie.

Gemeenteraden hebben straks de keuze om binnen de vier ‘denkrichtingen’ hun eigen pakket te kiezen. Er zijn ook opties denkbaar waarbij Zuidplas wel kiest voor windmolens, maar dan op plekken waar ze het minst tot last zijn. Aan de rand van de snelwegen bijvoorbeeld. 

In Zuidplas bestaat de angst dat een ‘koehandel’ ontstaat met de andere gemeenten in de regio, omdat Zuidplas wordt gezien als een plek met veel ruimte. De Krimpenerwaard zal als stiltegebied bijvoorbeeld ontzien moeten worden. 

De gemeenteraad vindt het fair om net zo veel energie op te wekken als in Zuidplas wordt verbruikt (ongeveer 370 terajoule) en verwacht dat andere gemeenten dat ook zo doen.