Foto: Pixabay/proyectosinox
Foto: Pixabay/proyectosinox

Actie tegen houtstook gevraagd van college

Algemeen 652 keer gelezen

Zuidplas - De gemeenteraad van Zuidplas bespreekt op 29 september het Schone Lucht Akkoord. Het Duurzaamheidsplatform Zuidplas kondigt aan dat een motie in stemming wordt gebracht om het college van burgemeester en wethouders aan te moedigen meer actie te ondernemen.

Het doel van het Schone Lucht Akkoord is om binnen tien jaar de gezondheidsschade door slechte luchtkwaliteit met vijftig procent te verminderen. Luchtvervuiling door houtstook veroorzaakt negen procent van de gezondheidsschade. Sinds de ondertekening van het akkoord in januari is volgens het platform voor nog maar één van de twaalf houtstookmaatregelen beleid aangekondigd.

Voor het verbieden van houtstook is onvoldoende politiek draagvlak. Het platform heeft namens inwoners, die zelf fijnstof meten en last van houtstook hebben, het college geadviseerd vooral in te zetten op voorlichting en buurtoverleg. Een andere maatregel waarvoor het platform zich hard maakt, is het doorgeven van RIVM-stookalerts via gemeentelijke kanalen aan inwoners. Zo'n alert wordt afgegeven bij ongunstige weersomstandigheden of slechte luchtkwaliteit, waardoor rook blijft hangen en gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

Volgens het duurzaamheidsplatform heeft het college laten weten aan de slag te gaan met een pilot voor een houtstookvrije nieuwbouwwijk in het middengebied van de Zuidplaspolder.