Kanshebber Denise Rog wachtte woensdag vol spanning op de uitslag van de stemming.
Kanshebber Denise Rog wachtte woensdag vol spanning op de uitslag van de stemming.

Nieuwe kinderburgemeester Anna Lamot wil overdekt buiten spelen

Algemeen 513 keer gelezen

Zuidplas – Anna Lamot is dit schooljaar de nieuwe kinderburgemeester van Zuidplas. De 11-jarige uit Zevenhuizen is leerling van ‘t Reigerbos en werd woensdag 14 oktober gekozen tijdens de eerste kindergemeenteraadsvergadering van dit jaar.

De vergadering werd, vanwege corona, voor de eerste keer in elf jaar digitaal gehouden. Alle dertien kindergemeenteraadsleden - elke basisschool in Zuidplas levert een raadslid – woonden de bijeenkomst thuis vanachter de computer bij. De vergadering werd voorgezeten door wethouder Jan Verbeek en scheidend kinderburgemeester Vienne Zwarteveld. Het is de bedoeling dat Zwarteveld, die inmiddels in de eerste klas van het voortgezet onderwijs zit, eind oktober het stokje overgeeft aan haar opvolger. Dat moet gebeuren tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag 28 oktober.

Tien kinderen hadden een digitale presentatie ingestuurd met hun idee voor een activiteit komend jaar. De vierkoppige jury, met daarin Verbeek en Zwarteveld, kozen twee presentaties uit, die van Anna Lamot en die van Denise Rog van de Rehobothschool in Moerkapelle. Uiteindelijk viel de keuze op Lamot. “Vanwege haar enorme enthousiasme”, aldus Verbeek. Denise Rog werd gekozen als loco-kinderburgemeester.

De kindergemeenteraad besluit in de volgende vergadering welk idee wordt uitgevoerd. De nieuwe kinderburgemeester Anna Lamot hield een pleidooi voor een dak boven buitenspeelplaatsen. “Daardoor kan er ongeacht de weersomstandigheden gespeeld worden en blijven kinderen niet achter het scherm van hun computer zitten”, zei zij. Denise Rog had een ‘gelikt’ filmpje ingestuurd waarin ze vertelde over haar idee: het inzamelen van oude mobieltjes, waardoor onderdelen hergebruikt kunnen worden. “De opbrengst gaat naar het goede doel.”

De ingebrachte ideeën waren dit jaar zeer divers van aard. Resha Lindhout (Eendracht, Zevenhuizen) wilde het zwerfafval aanpakken, Christiano van Gurp (Rehobothschool, Nieuwerkerk) zag wel iets in een dag met gehandicapten. Roos van der Spek (Keijzerschool, Moerkapelle) kwam met een plan om alle deuren langs te gaan en een voedselinzamelingsactie te houden voor mensen die niet zo rijk zijn. Timo Schuurman (Jozefschool, Moordrecht) kwam met een aantal ideeën, waaronder een ouderendag, een skatebaan in Moordrecht en een ‘honeyhighway’ om biodiversiteit langs de snelweg te promoten. Zoë van Buren (Gideonschool, Nieuwerkerk), maakte zich sterk voor een moestuin bij elke school. (Erik van Leeuwen)