Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Van Breugel: &quot;Als mensen goed over het laatste stukje van hun leven hebben nagedacht, kun je mooie gesprekken hebben.&rdquo; </p>

Van Breugel: "Als mensen goed over het laatste stukje van hun leven hebben nagedacht, kun je mooie gesprekken hebben.”

(Judith Rikken)

Huisarts Wieteke van Breugel: ‘Ik zie steeds vaker mensen met een wilsverklaring’

  •   keer gelezen

Zevenhuizen - ‘Dit is nooit een leuk onderwerp, maar het is wel iets dat ik met u moet bespreken. Heeft u weleens nagedacht over het laatste stukje van uw leven?’ Huisarts Wieteke van Breugel hoort het zichzelf het afgelopen jaar steeds vaker vragen aan kwetsbare patiënten in haar Zevenhuizense praktijk.

“Of mensen daarvan schrikken? Nee, ik geloof dat dat wel meevalt.”

Per week ziet Van Breugel dezer dagen vijf tot zes ‘coronaverdachte’ personen in haar praktijk, naast de paar mensen die mogelijk corona hebben en die ze thuis bezoekt. Het zijn niet altijd mensen uit de hoogste leeftijdsgroepen: “Het verschil met de eerste golf is dat we toen meer ouderen hadden die ziek werden. Doordat iedereen nu voorzichtiger is met die groep, zien we dat nu minder.”

Toch zijn Van Breugel en haar collega’s in de zorg nog altijd voorbereid op een derde golf aan coronabesmettingen en het ‘zwarte scenario’. “Dat is het scenario waarin er in ziekenhuizen vanwege ruimtegebrek een selectie gemaakt moet worden tussen mensen die wel en niet worden opgenomen. Het maakt het voor iedereen makkelijker als huisartsen, ambulance- en ziekenhuispersoneel dan van ouderen en mensen met een zwakke gezondheid weten wat hun laatste wensen  – bijvoorbeeld wel of geen opname op de ic – zijn.”

De Zevenhuizense dokter – met een voorliefde voor ouderenzorg, al twaalf jaar actief in het dorp en in zorgcentrum De Zevenster, én verlener van medische zorg in het Moerkapelse hospice Elim – noemt het fijn voor patienten als de eigen huisarts het gesprek daarover in alle rust kan voeren. “Zo’n gesprek vergt kennis van de persoon en diens ziektebeelden. Hij of zij moet er ook over dúrven praten. Dat is lastiger met een vreemde dokter die bijvoorbeeld in de nacht aan het bed komt. We willen ook voorkomen dat wanneer iemand met spoed op de ic moet worden opgenomen niemand in de omgeving weet wat de wensen van die persoon waren.”

Voor het bespreekbaar maken van het levenseinde verwijzen huisartsen al vaak naar www.thuisarts.nl/levenseinde. Daar staat bijvoorbeeld informatie over het opstellen van een wilsverklaring. Die kan iedereen zelf schrijven; het hoeft geen uitgebreide of ingewikkelde verklaring te zijn en ook taalfouten zijn niet erg, zo is de boodschap.

Van Breugel ziet de wilsverklaring al regelmatig terug in haar praktijk. “Dat is nieuw. Twaalf jaar geleden besprak je dit soort zaken pas als iemand terminaal ziek was en op bed kwam te liggen. Het afgelopen half jaar heb ik veel mensen uit de babyboomgeneratie gezien met verklaringen over hoe ze het graag willen hebben als het zover is. Of ze bijvoorbeeld nog gereanimeerd willen worden na een hartstilstand. Als mensen daar goed over nagedacht hebben, kun je mooie gesprekken hebben.”

Meer berichten