De initiatiefnemers legden de wethouder uit wat ze met het gezichtsbepalende gebouw aan de Moordrechtse Dorpsstraat gaan doen.
De initiatiefnemers legden de wethouder uit wat ze met het gezichtsbepalende gebouw aan de Moordrechtse Dorpsstraat gaan doen. Foto: Erik van Leeuwen

Raadhuis wordt ‘paleis’: ‘Levensloopbestendig, dus met een lift erin’

Algemeen 2.402 keer gelezen

Moordrecht – Heel Moordrecht haalde er tot april zijn foe yong hai en babi pangang; nu krijgt het voormalige restaurant China Palace aan de Dorpsstraat een nieuwe bestemming. Ontwikkelaars willen er een ‘woonpaleisje’ van maken en zo het oude raadhuis in zijn volle glorie herstellen.

Erik van Leeuwen

Ontwikkelaars Pieter van Hoof en Rutger de Kock gaven dorpswethouder Jan Willem Schuurman afgelopen week een rondleiding in het pand en vertelden daarbij over hun ambitieuze plannen. “We hebben ervaring met monumentale panden”, liet Van Hoof weten, “maar dit is wel ons meest uitdagende project.”

Het gebouw werd in 1870 gebouwd en diende tot 1985 als gemeentehuis van Moordrecht. In het pand is daar nog op verschillende plekken tastbaar bewijs van te vinden. Zo zijn de wanden van de burgemeesterskamer, op de eerste verdieping, nog intact en wie op de tweede verdieping rondneust in de kasten ziet nog opschriften van gemeentelijke archieven van begin negentiende eeuw. “Het is een prachtig oud pand, maar er is ook veel ellende”, typeerde Van Hoof de huidige staat van het oude raadhuis.

Het pand stond meer dan een jaar te koop toen hij en zijn compagnon de koopdeal sloten. “Voor de meeste ontwikkelaars is het te klein en is er een te lange ontwikkeling.” 

Lift
Van Hoof en De Kock lopen niet voor die uitdaging weg. “Het pand heeft tot april dienst gedaan als restaurant. De vorige eigenaar heeft de deur echt achter zich dichtgetrokken. Toen wij hier de volgende dag kwamen, stond de babi pangang nog in de koelkast”, aldus De Kock. Hij en Van Hoof willen drie appartementen van circa honderd vierkante meter in het gebouw maken. Van Hoof: “Levensloopbestendig, dus met een lift erin.”

“We staan aan de vooravond van de planvorming”, legde Van Hoof bij zijn presentatie over het project uit. “Omdat het een monumentaal pand is, zullen we zeer zorgvuldig te werk moeten gaan. De plannen moeten eerst getoetst worden bij de monumentencommissie voordat ze kunnen worden omgezet in een bestemmingsplan.”

De voorgevel is monumentaal en volgens Van Hoof ook meteen het visitekaartje van het pand. Het in de jaren tachtig bijgebouwde achtergedeelte aan de Hollandsche IJssel-kant is hem een doorn in het oog. “Dat gaat weg en maakt plaats voor een tuin. Op de eerste verdieping willen we een terras en op de tweede een penthouse.”

Van Hoof en De Kock realiseren zich dat zij gaan sleutelen aan een gezichtsbepalend gebouw. “Elke keer als we hier op de Dorpsstraat koffie drinken worden we erover aangesproken. Mensen willen graag weten wat we gaan doen.”