Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De politieke partijen van Zuidplas willen geen hoogbouw in hun gemeente.</p>

De politieke partijen van Zuidplas willen geen hoogbouw in hun gemeente.

(Foto: Pixabay/Markus Christ)

The sky is in Zuidplas niet the limit, vinden politieke partijen

  •   keer gelezen

Zuidplas – Zuidplas mag dan in de toekomst fors groeien, dat gebeurt zonder ‘stadse’ allures en dus metershoge woontorens. Politieke partijen zijn eensgezind over hoogbouw in de gemeente. “Dat willen we hier niet.”

De partijen vinden allemaal dat hoogbouw – van zeventig meter en hoger – niet past bij het dorpse karakter van Zuidplas. Tijdens de commissie Ruimte afgelopen week bleken enkele commissie- en raadsleden te gruwelen van het idee dat Zuidplas net als Capelle een ‘Chinese muur’ krijgt. In Zuidplas is Nieuwerkerk het ruimst bedeeld met hoogbouw: de rij flats in de bomenbuurt in Dorrestein met namen als De Iep, De Beuk, De Meidoorn en De Els.

De avond was bedoeld om richting te geven aan de ideeën die er zijn over gestapelde bouw in Zuidplas. Wat dat betreft kan de commissie terugkijken op een effectieve avond. Ja, zo kan worden geconcludeerd, gestapelde bouw is een prima manier om te voldoen aan de behoefte – vooral de vraag naar appartementen is enorm - maar er is wel een limiet. Vier tot zes woonlagen wordt acceptabel gevonden. Hoeveel lagen precies, is afhankelijk van de situatie ter plekke.

Er moet genoeg groen zijn in de nabijheid en het appartementencomplex moet passen in de omgeving, is de gedachte. “Ik kan me voorstellen dat het per dorp verschillend is”, zei Peter Molenaar van ChristenUnie/SGP. “In Moerkapelle vier lagen, terwijl in Nieuwerkerk zes lagen misschien best kan.”

Als voorbereiding op de avond was Molenaar er met camera op uitgetrokken in de regio. “Rechttoe-rechtaan, dat moet je niet willen”, zei hij bij het laten zien van een flatgebouw uit de jaren zestig. “Het wordt al anders als het gebouw een kap heeft en speelse elementen. Dus geen Oostblok-gebeuren.”

Er werd ook nog gefilosofeerd over goede en minder goede voorbeelden van gestapelde bouw in het Zuidplas van nu. VVD-raadslid Jos Wiegman vindt de woontoren in het centrum van Nieuwerkerk bij het station op de plaats van de voormalige Ringvaarthal net twee lagen te hoog. 

Meer berichten