Menno Homan (rechts) bejubelt Rowendley Schoop en Maurice Treffers bij de 1-0. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Menno Homan (rechts) bejubelt Rowendley Schoop en Maurice Treffers bij de 1-0. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Genot en grijns bij Nieuwerkerk groot, Reinier Clazing beste man bij Groeneweg en Moordrecht op drempel van vierde klasse

Algemeen 646 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel - Maurice Treffers en Menno Homan zijn normaliter verantwoordelijk voor de defensie van Nieuwerkerk, maar zaterdag in de eerste wedstrijd van de nacompetitie tegen Berkel zorgden zij ervoor dat de promotiedroom van hun club kan voortleven. Treffers maakte 1-0, Homan bepaalde de eindstand op 2-1.

Homan genoot volop van zijn treffer; wijzend op zijn voorhoofd, waarmee hij scoorde, zocht hij de aanhang op. “Die gasten maakten er een fantastische sfeer van. Ik wilde dat doelpunt met ze vieren. Voor de hele club is dit geweldig”, zei Homan na afloop.
De 31-jarige verdediger liep sowieso al met een grote grijns op zijn gezicht. “Voor ons is dit een geweldig seizoen. We zijn gepromoveerd en hebben heel lang meegedaan voor het kampioenschap. Dat we nacompetitie spelen is een prachtige beloning. We hebben met elkaar afgesproken om ervan te genieten. Natuurlijk voelen we spanning, maar van echte druk is geen sprake.”
Homans taak is in eerste instantie goals voorkomen, maar dat de centrale verdediger meer in zijn mars heeft, bewees hij de afgelopen weken. Bij standaardsituaties duikt hij, evenals Maurice Treffers - zijn kompaan in het hart van de verdediging - gevaarlijk op. “We praten daar veel over. We oefenen na de training altijd op corners of vrije trappen. Door te bewegen zijn we lastig te verdedigen.”
De cijfers van het centrale verdedigingsduo mogen er dan ook zijn: Treffers en Homan waren samen dit seizoen goed voor elf goals. “De jongens voorin vandaag hebben heel wat afgesleurd, dankzij hen krijgen we corners of vrije trappen in de buurt van het strafschopgebied.”
Voor de rest is het volgens Homan een kwestie van ‘timing’. “Aanvoelen waar de bal komt en op tijd de lucht in.” Bij de 2-1 tegen Berkel zorgde Philippe den Hartog voor de afgemeten voorzet. “Ik hoefde ‘m alleen maar in te koppen.”
De 2-1 viel in een fase waarin het nog alle kanten op kon op sportpark Dorrestein. Berkel bleek een geduchte tegenstander. Homan en Treffers konden niet voorkomen dat de gasten al na 25 seconden een grote kans kregen. Doelman Kevin de Geus redde bekwaam.
De openingsgoal viel, nauwelijks verrassend, uit een standaardsituatie. Een corner werd in eerste instantie nog verwerkt door de verdediging van Berkel, maar bij een nieuwe inzet van aanvoerder Stefan van der Vlegel won Nieuwerkerk drie duels op rij. Via Rowendley Schoop kwam de bal voor de voeten van Maurice Treffers die was blijven hangen in het zestienmetergebied.
Vlak na rust kwam Berkel op gelijke hoogte. Nieuwerkerk had moeite om de aanval te bereiken, omdat Berkel fysiek sterk was op het middenveld. De 2-1 van Homan was daarom een bevrijding. Trainer Ron Luijten wisselde meteen de moegestreden Schoop voor middenvelder Rens Herwijer. Een goede zet, want daarmee kreeg de thuisploeg het middenveld in handen. In de slotfase werd het nog even hectisch, omdat Berkel alles of niets speelde. Van het gezicht van Menno Homan was de grijns niet weg te krijgen. “Twee jaar geleden heb ik heel lang getobd met mijn enkel. Ik had niet meer verwacht dat ik dit nog zou meemaken. Die grijns blijft tot zaterdag op mijn gezicht, als we hier tegen Foreholte spelen.”

Reinier Clazing wijst Groeneweg de weg
Zevenhuizen – Groeneweg heeft in de nacompetitie voor de derde klasse de eerste horde genomen. In Ouddorp waren de Zevenhuizenaren met 1-4 te sterk voor de West Flakkeese Boys.

Grote man aan Groeneweg-kant was Reinier Clazing. De aanvaller maakte voor rust de 0-1 en 0-2, waarmee de gasten de basis legden voor de zege. Na de pauze tekende Robin Zuierveld voor de 1-3 en invaller Jordy Mayer voor de 1-4. “Reinier werkt altijd kei- en keihard”, zei trainer René van Beek na afloop. “Hij doet veel op intuïtie en is daardoor onberekenbaar voor de tegenstander.”
Van Beek zelf wilde na de zege nog niet de polonaise lopen. “We zijn nu net zo ver als vorig jaar en toen verloren we van Bergambacht. Je hebt pas een succesvolle nacompetitie als je de finale wint.”
Aanvoerder Bas Roos viel geblesseerd uit. Deze week moet duidelijk worden of hij zaterdag in het uitduel met Charlois kan spelen.

Moordrecht op drempel vierde klasse
Moordrecht – Moordrecht is nog één zege verwijderd van een terugkeer in de vierde klasse. De ploeg van trainer Rens Binken won zaterdag met 2-4 van vierdeklasser NOC Kralingen en drong door tot de finale van de nacompetitie.

In die finale treft Moordrecht zaterdag om 14.30 uur het Haagse Quick, dat met 7-2 te sterk was voor VCS. Waar de finale wordt gespeeld, wordt in de loop van de week bekend. “Wij hebben niets te verliezen”, zegt trainer Rens Binken. “Zo zijn we begonnen tegen NOC en zo zitten we er ook in tegen Quick. Het is een mooi seizoen en het kan alleen nog maar mooier worden.”

Het treffen met NOC bood zaterdag spektakel en hectiek. Moordrecht kwam in de elfde minuut op voorsprong door Clint Broer, die knap werd aangespeeld door Mimo de Michelle. De bezoekers hadden het daarna echter zwaar, zag ook Binken. “We verloren veel duels en het was alle zeilen bijzetten.”
Moordrecht kwam goed weg toen NOC een door Imre Szabo veroorzaakte strafschop hoog over het doel van Dave van den Berg schoot. In de 41e minuut volgde echter een grote tegenslag, want Giorgo van Loon werd voor de tweede keer op de bon geslingerd en mocht vroegtijdig douchen. Binken paste daarop zijn tactiek aan en liet Moordrecht 4-4-1 spelen. De thuisploeg bleek daar, ondanks een man meer in het veld, grote moeite mee te hebben. Moordrecht speelde het spelletje slim en kwam via Davey Hehakaja op 0-2. Na een nieuwe gemiste strafschop van de thuisploeg maakte Julian Dirkzwager op fraaie wijze 0-3. NOC kwam vervolgens terug tot 1-3, maar Clint Broer maakte aan alle onzekerheid een einde.
Bij winst op Quick wint Moordrecht het vorig seizoen verloren gegane terrein weer terug.