Paul van Drenth.
Paul van Drenth.

NEZ: ‘Vijfde Dorp lost woningnood niet op’

Algemeen 663 keer gelezen

Zuidplas - “De bouw van het Vijfde Dorp gaat de woningnood niet oplossen.” Dat zei Paul van Drenth - fractievoorzitter van Nieuw Elan Zuidplas - vorige week in een reactie op D66-voorman Mark Clavaux. Die had aangegeven dat het Vijfde Dorp er moet komen om de woningnood te lenigen.

Van Drenth was het niet eens met het argument. “Er is in Nederland al jaren woningnood. Zo lang ik leef heb ik niet anders gehoord. We moeten niet de illusie wekken dat er straks voor iedereen een woning is in het Vijfde Dorp. Dat gaat niet gebeuren.”

Volgens Van Drenth is het woningbouwprogramma daarvoor niet toereikend. “De helft van de woningen valt onder betaalbaar. Als je echt iets aan de situatie wilt doen, moet je naar behoefte kijken. De behoefte aan betaalbare en haalbare woningen is veel groter.”

In het Vijfde Dorp worden in totaal achtduizend woningen gebouwd. Dertig procent is sociale huur. Ongeveer twintig procent bestaat uit middenhuur en betaalbare koop. “We zitten gevangen in een financieel systeem”, zei Van Drenth. “Om het Vijfde Dorp te kunnen bouwen, hebben we de opbrengsten van dure woningen nodig.”

Van Drenth kreeg bijval van de SP, maar zijn reactie oogstte ook veel kritiek bij andere partijen. “We hebben NEZ in de afgelopen periode weinig gehoord op dit vlak”, reageerde Martin Damen. “Wij zijn het als PvdA/GroenLinks vaak eens met uw partij, maar op dit punt niet. Wij denken dat er veel wordt gedaan voor de mensen met een minder gevulde beurs. Gezien de omstandigheden is dit de beste verdeling.” D66-fractievoorzitter Mark Clavaux liet zich in dezelfde bewoordingen uit. “Er ligt een mooie mix.”

Aan het woningbouwprogramma werd door het college gesleuteld. Om financiële redenen zag het af van tien procent betaalbare koop. Het college bracht het percentage terug naar twee, maar na aandringen van de gemeenteraad werd het uiteindelijk vastgeld op vier procent.

Van Drenth zei afgelopen week dat zijn partij twijfelt of die vóór het bestemmingsplan zal stemmen. NEZ wees eerder al op de financiële risico’s. Van Drenth noemde vorige week het proces ‘hapsnap’. Hij gaf het Koning Willem I bos als voorbeeld. “Wél een bos, geen bos. We willen een groen dorp en hou je daar dan ook aan.” (Erik van Leeuwen)