De extra bijeenkomsten zullen zich buiten het zicht en gehoor van inwoners en pers afspelen.
De extra bijeenkomsten zullen zich buiten het zicht en gehoor van inwoners en pers afspelen.

Besluitvorming Vijfde Dorp in impasse

Politiek 579 keer gelezen

Zuidplas – Het blijft spannend of de gemeenteraad gaat instemmen met het bestemmingsplan voor het Vijfde Dorp. Tijdens de laatste vergadering voor het definitieve besluit op 14 mei volhardden partijen vorige week in hun overtuigingen.

Door Erik van Leeuwen

Daardoor verkeert de besluitvorming in een politieke impasse. Een raadslid zei na afloop van de vergadering op 23 april dat de gemeenteraad ‘geen stap verder was gekomen’.

Extra bijeenkomsten
Die conclusie trok de raad tijdens de vergadering, die bij elkaar zeven uur duurde, ook. Er zijn extra bijeenkomsten nodig om de verschillen te overbruggen en daarom zal ook in het aanstaande vakantiereces extra vergaderd moeten worden.

Dat zal zich buiten het zicht en gehoor van inwoners en pers afspelen. Uit angst dat het prijsgeven van gevoelige informatie de financiële belangen van Zuidplas kan schaden, zullen bijeenkomsten in beslotenheid plaatsvinden. Daar is onder inwoners en pers steeds meer chagrijn over, omdat zij daardoor verstoken blijven van belangrijke informatie.

Financieel tekort
In het Vijfde Dorp moeten achtduizend woningen worden gebouwd. Het eerste plan, 1A genoemd, betreft 2400 woningen, een bedrijventerrein en het Koning Willem I-bos. Er is een financieel tekort van zes miljoen euro.

Vrees voor catastrofe
De gemeenteraad van Zuidplas moet half mei een besluit over de ontwikkeling van het Vijfde Dorp nemen, om te zorgen dat de gemeente het recht houdt om als eerste gronden te kopen in het middengebied van de Zuidplaspolder. Als er geen besluit komt, wordt gevreesd voor een catastrofe.

Zonder Wvg (Wet voorkeursrecht gemeenten) - die op 19 mei afloopt - zal de verwerving van de gronden veel duurder gaan uitpakken. Daardoor valt de financiële dekking, die al als zeer wiebelig wordt beschouwd, onder het plan weg. Door in te stemmen met het bestemmingsplan half mei zal de gemeente de regie kunnen houden, stelde wethouder Jan Willem Schuurman 23 april in de gemeenteraadsvergadering.

Vanuit drie partijen kwamen waarschuwingen dat het verlopen van de Wvg grote consequenties kan hebben en dat het Vijfde Dorp dan helemaal sneuvelt. “Dat gaan de provincie en Rotterdam niet leuk vinden”, zei Peter Molenaar (ChristenUnie/SGP). “We gaan ons veel problemen op de hals halen.” De provincie en Rotterdam hebben een groot belang in de gronden in het middengebied. Als er niet gebouwd wordt, betekent dat dat de gronden zullen moeten worden afgewaardeerd.

Tijdens de raadsvergadering werd bediscussieerd of uitstel van het besluit een optie is. D66 ziet dat niet zitten. “Van uitstel komt afstel”, reageerde raadslid Ryan Adriaanse. “We lopen het risico dat Rotterdam en de provincie de opgave gaan overnemen.”

Martin Damen, raadslid namens PvdA-GroenLinks, liet zich in ongeveer dezelfde bewoordingen uit. “Zuidplas moet groeien om een eigen toekomst te houden. Met vijftigduizend inwoners redden we het niet. We hebben het Vijfde Dorp nodig om goede voorzieningen voor onze inwoners te blijven realiseren.”

Op de SP na is geen enkele partij tegen de ontwikkeling van het Vijfde Dorp, maar NEZ, PvdA-GroenLinks, VVD en vooral CDA hebben sterke twijfels over het proces. De partijen willen zekerheid over de invloed die de raad ook na het besluit kan uitoefenen op de plannen. Het CDA diende tijdens de raad van vorige week wat Jan Baas (SP) noemde ‘een lawine aan amendementen’ in. Deze ‘verrijkingen’ van het plan werden echter bijna allemaal door het college ontraden, omdat die op basis van juridische en financiële motieven volgens wethouder Schuurman moeilijk te borgen zijn. “Ze maken het bestemmingsplan bij de Raad van State kwetsbaar.”

CDA, VVD en PvdA/GroenLinks blijven bovendien drukken op een gevoelige plek: het participatieproces. Zij begrijpen niet waarom er nog geen bindende afspraken zijn gemaakt met inwoners en ondernemers in het middengebied die vanwege het Vijfde Dorp moeten vertrekken. En dát werd weer niet begrepen door ChristenUnie/SGP en D66, die vinden dat het college niets kan worden verweten. “We hebben ze als raad nooit met een zak geld het veld ingestuurd”, zei Peter Molenaar (ChristenUnie/SGP).

Ryan Adriaanse (D66) zei dat het goed is om aandacht te hebben voor de huidige bewoners van het gebied, maar ook voor de andere inwoners van Zuidplas en straks ook de bewoners van het Vijfde Dorp. “We moeten niet vergeten dat er een enorme vraag naar woningen is en dat we daarom dit dorp bouwen.”

Het college zegde al toe te gaan kijken naar een algemene uitkoopregeling en voegde daar vorige week aan toe dat daarbij ook grondruil wordt meegenomen. Wethouder Schuurman zei ook dat met het vaststellen van het bestemmingsplan het huiswerk van het college kan worden afgemaakt.

Buikpijn
Het Vijfde Dorp lijkt overigens niet in gevaar. VVD-woordvoerder Ferry van Wijnen haalde dinsdag de druk enigszins van de ketel. “Het is een erg ingewikkeld project, waarvan ik buikpijn heb, maar het lijkt mij niet verstandig om tegen te stemmen.”