Bewoner Sonja Kerger liet de studenten weten een groene gevel een 'hartstikke leuk idee' te vinden. (tekst en foto: Judith Rikken)
Bewoner Sonja Kerger liet de studenten weten een groene gevel een 'hartstikke leuk idee' te vinden. (tekst en foto: Judith Rikken) Judith Rikken

Studenten onderzoeken kansen voor groene gevels

Algemeen 410 keer gelezen

Moerkapelle - Als het aan klimaatburgemeester van Zuidplas Teun Biemond ligt, hebben de woningen in zijn buurt straks geen lichtgrijze gevels meer, maar groene. Maandag kreeg hij bij het onderzoek daarnaar hulp van zo’n twintig studenten van Hogeschool Rotterdam, die aan De Grutto en De Kievit foto’s maakten en aanbelden bij buurtbewoners.

Biemond ontving de studenten en hun bouwkundedocent Gabri Klarenbeek eerst in dorpshuis Op Moer voor een introductie en discussie. Daarna toog de groep met twintig vragen waar Biemond een antwoord op wil, naar de Klimaatstraat: het buurtinitiatief aan de noordwestkant van Moerkapelle, waar een aantal buren aan de slag is met energie in en rond de huizen. De studenten brengen de komende twee weken de mogelijkheden in kaart van groene gevels, waarbij beplanting van onder tot boven zorgt voor verkoeling in de zomer en een warm huis in de winter.

De studenten volgen verschillende studierichtingen aan de hogeschool: bouwkunde, facility management, vastgoedkunde, watermanagement en ruimtelijke ordening en planologie. Voor derdejaarsstudent vastgoedkunde Priscilla Graf - die over anderhalf jaar als haar nieuwbouwwoning klaar is, in Moerkapelle komt wonen - is onder andere de vraag interessant of groene gevels de waarde van de huizen kunnen verhogen.