De bouw werd in september vorig jaar stilgelegd.
De bouw werd in september vorig jaar stilgelegd. Erik van Leeuwen

Bouw opvanglocatie op Kleine Vink kan bijna door

Algemeen 397 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Ondernemers op bedrijventerrein Kleine Vink krijgen na de meivakantie toelichting op de beslissing van het college om door te gaan met de bouw van een opvangvoorziening voor Oekraïners.

Dertien ondernemers tekenden vorig jaar bezwaar aan tegen de bouw van tijdelijke woonruimte voor zo’n 130 personen op het bedrijvenpark. De commissie bezwaarschriften adviseerde het college van Zuidplas na hoorzittingen om de bezwaren van de ondernemers ongegrond te verklaren. Om toch aan de bedrijven tegemoet te komen, stelt de gemeente maatwerkvoorschriften vast, zodat zij niet beperkt worden in hun geluidsproductie.

Het bezwaar van de ondernemers richtte zich op een mogelijke beperking van hun bedrijfsactiviteiten vanwege geluid als er gewoond gaat worden op kavel 13 van bedrijvenpark Kleine Vink, op te weinig (onderbouwing van de) parkeerplaatsen en op verkeersonveiligheid. De gemeente Zuidplas heeft voor de hoorcommissie op de bezwaren gereageerd met uitleg en onderbouwing van al uitgevoerde en aanvullende onderzoeken en heeft extra maatregelen voorgesteld en genomen.

Betere isolatie
Behalve aan maatwerkvoorschriften die bedrijven genoeg geluidsruimte geven, werkt de gemeente aan een betere isolatie van de ramen en gevel van de opvanglocatie voor een goed woon- en leefklimaat binnen.
Daarnaast heeft de gemeente aanvullend parkeeronderzoek uitgevoerd en de parkeernorm nader onderbouwd. Voor de veiligheid van het verkeer is de drempel op de Steenbakkerij verhoogd, waardoor de snelheid is verlaagd. Verder is de verkeersveiligheid op het bedrijvenpark nader onderbouwd.

Nieuwe planning
De bouw van de opvanglocatie, die bestaat uit 41 flexappartementen die drie jaar blijven staan, werd in september vorig jaar een maand na de start stilgelegd op last van de voorzieningenrechter van de Haagse rechtbank. Die schorste de omgevingsvergunning van de gemeente tot vier weken na de uitspraak van de onafhankelijke hoorcommissie van de gemeente. De commissie bezwaarschriften bracht op 8 maart haar advies uit aan het college, dat op 23 april het besluit nam om het bezwaar van de ondernemers ongegrond te verklaren.
De gemeente stelt nu een nieuwe planning op voor de herstart van de bouw. De appartementen zijn bestemd voor Oekraïners die sinds eind 2022 worden opgevangen in de Oase in de Nieuwerkerkse wijk Dorrestein.