Leerlingen van de Keijzerschool zijn klaar om de strijd met Reeuwijk aan te gaan.
Leerlingen van de Keijzerschool zijn klaar om de strijd met Reeuwijk aan te gaan. Foto: Myriam Dijck

Moerkapelse Keijzerschool vreet kilometers op de fiets

Human Interest 582 keer gelezen

Moerkapelle – “Wie houdt er van een wedstrijd?” Wethouder Jan Willem Schuurman had woensdag nog nauwelijks zijn vraag afgemaakt of 37 vingers schoten de lucht in. Vanaf maandag 4 oktober gaan leerlingen van de Moerkapelse Keijzerschool fietsend de strijd aan met basisschool De Regenboog in Reeuwijk. De groep die na drie weken de meeste fietskilometers heeft afgelegd, wint.

Myriam Dijck

Schuurman was voor de aftrap van ‘Kilometervreters’ naar de Keijzerschool in Moerkapelle gekomen. Hier sprak hij de leerlingen van groep 5 en 6 toe om ze te enthousiasmeren voor dit nieuwe project van Veilig Verkeer Nederland (VVN). De Keijzerschool is één van de vijf scholen in Zuid-Holland die zich ervoor hebben aangemeld. 

Het doel is om kinderen meer te laten fietsen; met meer fietservaring zullen ze beter door het verkeer kunnen bewegen. “Jullie hoeven niet zo hard mogelijk te fietsen, want dat houden we niet bij. Het gaat erom dat jullie zoveel mogelijk fietsen, en dat dat veilig gebeurt. Dus wel goed opletten”, vervolgde Schuurman.

Na zijn toespraak werden de fietsen van de leerlingen uitgerust met een eigen kilometerteller. Vanaf maandag worden alle gefietste kilometers bijgehouden. Na drie weken zijn er prijzen voor de leerling, groep en klas die (gemiddeld) het meest heeft gefietst. De tellers mogen de leerlingen houden. 

Jack van As van VVN: “Als jullie de komende drie weken heel bewust gaan fietsen, goed opletten en duidelijk je hand uitsteken bij het afslaan, dan gaat het daarna hopelijk een beetje vanzelf.”

Chaos
Volgens juf Amy Raaman van groep 5 is fietsveiligheid een onderwerp waar meer aandacht voor moet komen. Ze hoopt dat deelname aan Kilometervreters daaraan zal bijdragen, en dat meer kinderen op de fiets naar school zullen komen. “Op woensdagmiddag is het hier complete chaos. Kinderen lopen gevaar door alle auto’s die hier af en aan rijden. Omdat het hier zo druk is, willen sommige ouders niet dat hun kinderen op de fiets naar school gaan.”

Beleidsmedewerker verkeer van de gemeente Zuidplas, Annet Oosterlaan, zegt dat er een plan ligt om de slechte ontsluiting bij de Keijzerschool op te lossen. Op dit moment is er één toegangsweg van en naar de school, die in nieuwbouwwijk de Jonge Veenen ligt.

Oosterlaan: “Bij de realisatie van de laatste fase van de Jonge Veenen willen we de ontsluiting voor de auto’s via de andere kant laten lopen, zodat we het autoverkeer kunnen scheiden van de voetgangers en fietsers.”