Afbeelding
Erik van Leeuwen

‘Opvangdeal’ on hold, mogelijk spreiding

Politiek 1.652 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De gemeenteraad heeft de beoordeling van de plannen voor een opvanglocatie voor driehonderd vluchtelingen aan de Zuidplasweg uitgesteld. Het college moet eerst aantonen dat de schaalgrootte zorgt voor kwalitatief betere voorzieningen.

Het debat over de opvang, dat woensdagavond begon en pas om tien over twee de volgende morgen eindigde, was een tweestrijd tussen de partijen die het collegeplan steunen en het blok van fracties, dat er voorstander van is om het aantal op te vangen vluchtelingen over twee locaties in Zuidplas te spreiden.

Het CDA speelde een sleutelrol bij het bereiken van een compromis. “De inwoners moeten de hoofdrol spelen”, zei fractievoorzitter Benno de Ruiter aan het begin van de avond in zijn betoog, niet wetende dat zijn fractie in het holst van de nacht zelf de hoofdrol zou spelen.

Het was al donderdag toen het CDA vroeg om een korte schorsing, die uiteindelijk ruim een uur duurde. De twijfel bij het CDA was te groot om tot een keuze te komen, ondanks dat het college de partij er met man en macht van probeerde te overtuigen om tegen de VVD-motie voor spreiding te stemmen. Het CDA koos ervoor om niet tegen, maar ook niet voor te stemmen. In plaats daarvan kwam de partij met het voorstel aan het college om meer helderheid te verschaffen over de schaal van de opvanglocatie in Nieuwerkerk, met de vraag waarom een locatie voor driehonderd vluchtelingen voordelen zou hebben ten opzichte van een locatie voor honderdvijftig mensen. “We willen graag in kaart hebben gebracht wat voor impact dat heeft voor de leefomgeving”, zei De Ruiter.

Met dat voorstel wilde het CDA recht doen aan de onrust bij de omwonenden én aan de goede ‘deal’ die volgens Zuidplas gemaakt is met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), waarbij Zuidplas 48 flexwoningen à veertigduizend euro per stuk cadeau krijgt. “Met deze stap willen we voorkomen dat er extra onrust ontstaat door de zoektocht naar extra locaties.” (Erik van Leeuwen)