Afbeelding

Oppositie ergert zich aan coalitie bij debat Vijfde Dorp

Politiek 631 keer gelezen

Zuidplas - De coalitiepartijen hebben tijdens de vergadering over het Vijfde Dorp vorige week de irritatie gewekt van de oppositie. De aanleiding lag in een schorsing, die was aangevraagd door de VVD.

De partij ging in de vergaderzaal met gesloten deur met de eigen fractie in overleg. Vervolgens voegden de andere coalitiepartijen ChristenUnie/SGP, D66 en het CDA zich bij het overleg. De andere fracties werden buiten het overleg gehouden en dat zette kwaad bloed bij vooral PvdA/GroenLinks en NEZ.

“Op zich waardeer ik het dat een fractie zich terugtrekt om zich te beraden”, zei Martin Damen (PvdA/GroenLinks). “Op een gegeven moment zag ik andere collegepartijen aansluiten. Toen dacht ik: is dat nou Team Zuidplas?”
Hij verwees met dat laatste naar een oproep van VVD-woordvoerder Ferry van Wijnen om als raad de samenwerking te zoeken in een ‘Team Zuidplas’.

‘Wat doe ik hier?’
“U lacht erom, maar mij vergaat het lachen ondertussen”, zei Damen. “De vraag rijst: wat doe ik hier eigenlijk? Besluiten we iets in een achterkamertje? In dit geval begrijp ik dat het iets complexer ligt, maar als wel achterkamertjespolitiek wordt bedreven, kunnen wij dus niets meer doen. Dat is de rolverdeling tussen oppositie, college en coalitie die er al twee jaar is”, zo verwees hij naar de grote meerderheid die de coalitie in de gemeenteraad heeft.

Excuses
Namens de VVD bood Van Wijnen excuses aan, die ook door Damen werden geaccepteerd. Peter Molenaar (ChristenUnie/SGP) zei dat er totaal geen sprake was van achterkamertjespolitiek. “Het ging over afspraken in het proces.”
(Erik van Leeuwen)