Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Max Nieuwstadt (links) in de wedstrijd tegen SSS.</p>

Max Nieuwstadt (links) in de wedstrijd tegen SSS.

(Foto: Erik van Leeuwen)

‘Bibberend’ ZVH-doelwit wordt zelf jager

  •   keer gelezen   Sport

VOLLEYBAL
Zevenhuizen – RECO ZVH behaalde zaterdag tegen SSS uit Barneveld voor de eerste keer sinds bijna twee maanden weer een overwinning (3-0) in de eredivisie. Daarmee sloot de Zevenhuizense formatie de reguliere competitie af op de negende plaats. “We hebben de stijgende lijn te pakken.”

Door Erik van Leeuwen

Spelers en trainers hadden na afloop van de zege de grootste schik. Assistent-trainer Ronald Kooijman zocht bewust Max Nieuwstadt op. “Hé target! Lekker hoor.”

Nieuwstadt streek een paar keer met zijn handen door zijn blonde haren en ademde eens goed uit. “Het was best bibberen. Ik begon niet heel erg lekker”, zei hij met gevoel voor understatement.

SSS was zaterdag met een duidelijk strijdplan naar Swanla afgereisd. Na alle data bestudeerd te hebben, kwamen de Barnevelders tot de conclusie dat de passlijn van ZVH Nieuwstadt onder druk gezet moest worden. Het ‘doelwit’ zelf had dat wel zien aankomen. “Wij analyseren alle gegevens ook goed en dat doen onze tegenstanders ook.”

Met Chris van Mullem en libero Mika Prins naast hem wist Nieuwstadt dat het ‘alle ballen’ op hem zou zijn. Bij de services zocht SSS de jongeling, onlangs 22 geworden, bewust op. “Mijn eerste balcontacten waren niet goed. Net als vorige week. Gelukkig kon ik mij snel herpakken.”

Dat Nieuwstadt niet lekker startte, had ook trainer Kristian van der Wel gezien. “Ik had ‘m kunnen wisselen. Hij stond een paar keer op de nominatie, maar ik wilde hem ook de tijd geven om te herstellen. Dat gebeurde ook. Dat is Max. Hij ging steeds beter spelen.”

SSS kreeg al snel spijt van het besluit om Nieuwstadt tot doelwit te kiezen. Gaandeweg de wedstrijd werd hij scherper en ging hij zich ook steeds meer met het aanvalsspel van ZVH bemoeien. “Een kwestie van vertrouwen. Een paar lekkere ballen en je bent er doorheen”, verklaarde Nieuwstadt, die dit seizoen een nieuwe positie ‘eigen’ moet maken: die van passer-loper. “Ik heb de afgelopen seizoenen als diagonaal-aanvaller gespeeld. Dat is heel anders. Dit bevalt mij beter: je kunt verdedigen en aanvallen. Ik probeer mezelf steeds te verbeteren. Ik kijk veel wedstrijden, ook internationaal, en let dan vooral op de spelers op mijn positie.”

En dan is er nog het ballenkanon dat Nieuwstadt na elke zaaltraining in werking zet. “Hoe meer ballen ik kan passen, hoe beter het is.”

Publiek
Spelen in een bijna leeg Swanla, daar kan Nieuwstadt echter moeilijk aan wennen. “Ik mis het publiek en dan vooral het contact. Het zorgt voor positieve druk.”

Hij mist ook zijn grootste supporters in de zaal, zijn eigen vader, moeder en zusje, om even een blik mee te delen na een succesje. “Ze bekijken alle wedstrijden via de livestream. Dat doen mijn opa en oma in Friesland ook. Mijn vader en zusje hebben aan het begin van de competitie uitgelegd hoe het werkt en nu zitten ze elke wedstrijd achter de computer.”

Verder bouwen
Tegen SSS speelde niet alleen Nieuwstadt goed, maar de hele ploeg van ZVH verdiende een dikke voldoende. “Het was even spannend in de derde set. Daar had de wedstrijd kunnen keren. Vorige week ging het na 14-14 mis, nu gingen we goed door en bleven we als team spelen. Als de één het niet deed, deed de ander het wel”, constateerde Nieuwstadt tevreden.

ZVH begint nu aan een nieuwe competitie met de nummers vijf tot en met tien van de competitie. “Tien extra wedstrijden en daarin kunnen we verder bouwen”, zei Van der Wel. Daar komt nog minimaal één wedstrijd bij tijdens het bekertoernooi met Pasen, want door de zege van SSS liet ZVH VCN definitief onder zich in het klassement.

Meer berichten