Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De jeugd van NieMo Barracuda in een oefenwedstrijd, toen het nog niet verbannen was uit het Polderbad.</p>

De jeugd van NieMo Barracuda in een oefenwedstrijd, toen het nog niet verbannen was uit het Polderbad.

Dakloos NieMo Barracuda houdt moed erin

  •   keer gelezen   Sport

ZWEMMEN
Nieuwerkerk aan den IJssel – Met de alsmaar langer durende sluiting van het Polderbad en zwembad De Zuidplas houdt het dakloze bestaan van NieMo Barracuda aan. De zwem- en waterpoloclub houdt de moed er echter in. “Droogtrainen, het lijkt er niet op, maar het is in elk geval wat.”

Erik van Leeuwen

Johan Engelberts vierde zaterdag zijn zeventiende verjaardag. De speler van de BJ trakteerde na de training zaterdag zijn teamgenoten op appelgebak. “Thuis kan ik ze niet uitnodigen, daarom nu maar zo.”

Alle jeugdspelers van de waterpolotak (zo’n zestig) worden op zaterdag op het kunstgrasveld naast het Polderbad beziggehouden door de trainers. Normaal staan zij enthousiast langs de badrand, nu moeten zij trainingen met een totaal andere inhoud geven. 

“Dat was in het begin wel schakelen”, zegt Barbara van der Bas, waterpolomoeder én enthousiast trainer. “De club heeft wat materiaal aangeschaft. We voetballen, we handballen en spelen knotshockey. We zijn creatief. Vorige week heeft mijn dochter, die volleybalt, een volleybalclinic gegeven. Ik vond het wel grappig dat iedereen meteen een partijtje wilde spelen. Dat competitie-element blijft erin, ongeacht welke sport.”

“Je merkt wel dat het nieuwtje bij de jeugd er vanaf is”, zegt Barry Solleveld, trainer van de onderbouw. “Onze kids zijn met zwemvliezen geboren: die willen water zien.”

Pluim
“Onze vrijwilligers verdienen een extra pluim”, reageert voorzitter Ed Lugthart. “Zodra het kon zijn er voor het zwemmen en het waterpolo landtrainingen georganiseerd. Toen er weer wat mocht voor de senioren hebben we ook daar meteen doorgeschakeld.”

Waterratten die trainen op het veld hebben uitzicht op het Polderbad. Veel ‘wreder’ kan het niet worden. Lugthart blijft positief. “Inmiddels zijn weer zwemlessen toegestaan, de volgende stap is dat het zwembad ook voor ons weer open kan. Intussen blijven we een positieve boodschap uitdragen naar leden.”

Soms gebeurt dat met een grappige ondertoon. Zoals bij de uitnodiging voor de jeugdtraining van afgelopen week waarin werd opgeroepen nog even vol te houden en dat de heropening van de zwembaden met de minuut dichterbij komt. Lugthart kon er wel om lachen, zoals hij dat ook kan over het feit dat zijn voorzitterschap NieMo Barracuda nog weinig goeds heeft gebracht. “Ik was vers gekozen als voorzitter en twee weken later ging het zwembad dicht. Zonder gekheid, voor de club is de impact enorm. Deze situatie vraagt van het bestuur ook om een zorgvuldige aanpak. We proberen een transparant beleid met duidelijke communicatie te voeren. We willen de schade voor de club zo beperkt mogelijk houden.”

Toekomst
De club gebruikt deze periode ook om (online) gesprekken over de toekomst te hebben. “We zijn bezig onze visie verder te ontwikkelen. Waar wil je heen als club, maar ook hoe dat te bereiken.”

De grote lijnen zijn wat Lugthart betreft wel zichtbaar. “We zijn dé zwemvereniging van Zuidplas. Zwemmen is in Nederland heel belangrijk. We zijn ons bewust van onze maatschappelijke rol. Onze ambitie is te groeien. We staan ook open voor nieuwe initiatieven. Een synchroonzwemafdeling; prima.” Voor die groeiambities heeft de club wel meer zwemwater nodig. “Daarom is het belangrijk dat we om de tafel zitten met de gemeente. We hebben goede en frisse ideeën.”

Op korte termijn springt Lugthart al een gat in de lucht als het Polderbad en De Zuidplas heropenen. “We zijn dakloos, maar niet hulpeloos. We proberen zo veel mogelijk activiteiten te organiseren. Afgelopen zaterdag had de jubileumcommissie een onlinemiddag paaseieren maken georganiseerd. De viering van ons 50-jarig bestaan is eind februari 2020 begonnen en loopt gewoon door. Hoogtepunten waren een zwemwedstrijd in de Ringvaart en een waterpolotoernooi in de buitenlucht. Die gaan we zeker een keer houden.” 

Meer berichten