Afbeelding
Foto: archief

Niemo Barracuda nu écht de club van Zuidplas

Sport 365 keer gelezen

ZWEMMEN
Nieuwerkerk aan den IJssel – Ed Lugthart is gekozen als nieuwe voorzitter van (Niemo) Barracuda. Hij volgt bij de zwem- en waterpoloclub Giulia Rolloos op die na drie jaar terugtrad als voorzitter, maar wel betrokken blijft.

Op dezelfde ledenvergadering, die vanwege de coronacrisis online plaatsvond, stemden de leden ook in met een naamswijziging. Vanaf heden gaat de club, die dit jaar vijftig jaar bestaat, verder als Niemo Barracuda. Die naam past beter bij het karakter van de club, met leden uit heel Zuidplas en omstreken.

Afgelopen zomer stapten ruim vijftig waterpoloërs van Orka’97 over naar Barracuda, omdat er een einde kwam aan de startgemeenschap NieMo die Barracuda en Orka’97 sinds 2008 vormden. Pogingen om tot een fusie te komen mislukten, waarop Barracuda haar eigen plan trok. 

Huidig voorzitter Ed Lugthart stond aan de wieg van de waterpolosamenwerking. Hij was jarenlang voorzitter van de startgemeenschap.

“Ik stap in een financieel gezonde vereniging”, zei hij tijdens de ledenvergadering die goed werd ‘bezocht’. “Daar hoeven we ons geen zorgen over te maken.” Hij gaf wel aan dat Niemo Barracuda moet groeien om een financieel goede basis te houden. “We zijn druk bezig met ledenwervingscampagnes die we gaan uitrollen na de coronacrisis. Een ambitie is ook dat de wedstrijdzwem- en waterpoloafdeling verder naar elkaar toe groeien.”

Hij benoemde twee speerpunten in het beleid voor de komende jaren. Eén daarvan is het vrijwilligersmanagement waar de 52-jarige inwoner van Moordrecht vol op wil inzetten. “Vrijwilligers zijn het kapitaal van de vereniging. Daar moet je zuinig mee omgaan. We hebben een geweldige groep enthousiaste mensen die als kaderlid actief zijn. Zorgen dat zij tevreden zijn is prioriteit nummer één. Zolang iedereen op de juiste plek zit, lukt dat ons.”

‘We moeten groeien om een financieel goede basis te houden’

Politiek
Lugthart had ook een boodschap aan de lokale politiek. Niemo Barracuda wil graag meedenken en -praten bij de komst van een nieuw zwembad in Zuidplas. Niemo Barracuda is met vele uren badwater in zwembad De Zuidplas in Moordrecht en zwembad Polderbad in Nieuwerkerk grootgebruiker. “We zitten al aan tafel en willen stevig in de discussie betrokken blijven. Het gaat tenslotte om de toekomst van de zwemsport in de regio.”

Niemo Barracuda heeft de activiteiten in het kader van het 50-jarig bestaan doorgeschoven. Zo is het de bedoeling dat in de zomer een zwemwedstrijd in de Ringvaart wordt gehouden. Ook staan clinics op het programma met zwemmers en waterpoloërs van de nationale ploeg.