Logo hartvanzuidplas.nl

NTTC zit de tijd uit: ‘Deze pauze duurt wel erg lang’

  •   keer gelezen   Sport

TAFELTENNIS
Nieuwerkerk aan den IJssel – NTTC telt de dagen af tot het moment dat de speelzaal in de Brede school in Esse-Hoog weer betreden kan worden. Met af en toe een belletje met de leden houdt het bestuur het clubgevoel warm. “Eens staan we weer achter die tafel”, houdt Hans Stapels de moed erin.

Door Erik van Leeuwen

Voor de club omschrijft bestuurslid Stapels de situatie in één woord: ‘verschrikkelijk’. “We zijn een tafeltennisvereniging, maar we hebben sinds half december geen bal meer aangeraakt. Deze pauze duurt wel erg lang. We zijn slechts een club op papier.”

NTTC is echter wel een club waar trouw met een grote T wordt geschreven. De meeste leden zijn al jaren lid en blijven dat ook in deze bijzondere tijd. Dat blijkt ook uit de ledenontwikkeling van de club het afgelopen jaar. “We hadden er 44 in januari vorig jaar, afgelopen januari waren dat er 42. Dus maar twee minder”, zegt Stapels. “De twee vertrokken leden deden dat vanwege een bijzondere reden. Eén speler is verhuisd naar de andere kant van het land, de ander, tachtiger, is afgehaakt vanwege zijn gezondheid.”

Voor NTTC is het de tijd uitzitten. “We kunnen onze sport niet naar buiten verplaatsen”, weet Stapels. “Dat is al een vreselijk gedoe, want hoe krijg je die tafels buiten, en dan moet het ook nog eens windstil zijn. Misschien dat we kunnen spelen met windkracht 1, maar hier waait het altijd. Dus kansloos.”

Eén van de leden van de club heeft in een loods in het Nieuwerkerkse buitengebied een tafeltennistafel staan. Daar gaat Stapels wel eens een balletje slaan. “We zijn dan met zijn tweeën. Ik ben de enige gast.”

Ballenkanon
Thuis heeft hij sinds kort zelf ook een gast: een ballenkanon die ballen ‘spuugt’ en Stapels laat rennen en vliegen op zijn zolderkamer. “Ik ben al vijftig jaar verzot op dit spelletje. Ik kan niet zonder. Ik ga elke dag een half uur of een uurtje naar zolder. Vergis je niet. Trainen met zo’n kanon is zeer intensief. Het heeft negen standen. Dan kan je ‘m nog zo instellen dat ie naar links en rechts kan. Ik ben nog lang niet bij snelheid negen. Als ik die snelheid onder controle heb, begin ik met links opnieuw.” Voor de club staat een nieuw ballenkanon nog in de doos te wachten. “Eerst moet de speelzaal open.”

Om contact te houden met de leden pakken Stapels en de twee andere bestuursleden om de zoveel tijd de telefoon. “We maken dan een belrondje en vragen de leden hoe het met ze gaat. Met veertig te bellen leden kan dat prima.”

Meer berichten