Bobby Vink in het shirt van zijn club HYS uit Den Haag.
Bobby Vink in het shirt van zijn club HYS uit Den Haag.

IJshockeyer Bobby Vink is jonge Oranje-international

Sport 252 keer gelezen

IJSHOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – Hij slaat geen training over en speelt liever twee wedstrijden dan één wedstrijd in de week. Bobby Vink is met zijn dertien jaar een veelbelovend ijshockeyspeler van het Haagse HYS en de nationale jeugdploeg.

“Hij is helemaal gek van ijshockey”, zegt zijn vader Martijn Vink, die in het verleden met Alcom Capelle volleybalde in de eredivisie. Bobby (13) heeft inmiddels zijn eerste internationale ervaring achter de rug. Afgelopen week deed hij met Nederland U13 mee aan het sterk bezette World Youth Tournament in het Oostenrijkse Zell am See. “We hadden op sommige dagen zelfs twee wedstrijden. Dat was pittig”, zegt hij. “We speelden tegen vooral sterke clubteams uit Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Dat zijn sterke ijshockeylanden.”
De jonge Nieuwerkerker voetbalde zelf eerst bij VV Groeneweg, maar eenmaal op het ijs van Silverdome in Zoetermeer raakte hij snel bezeten van ijshockey. Na twee seizoenen Zoetermeer Panters stapte hij over naar HYS in Den Haag. “HYS heeft sterke jeugd en goede teams”, zegt hij over die keuze. “Ik kan er ook meer trainen.” Als lid van het U13-team werd hij kampioen van de noordelijke competitie. “Ik kan goed schaatsen, heb een goed overzicht en een goed schot”, omschrijft de jonge Vink zijn kwaliteiten. “Ik speel meestal rechtsvoor. Ik ben meer van de assist dan van de doelpunten.” Bij HYS traint hij vier keer in de week, in het weekeinde speelt hij een wedstrijd. “Ik sta dus vijf keer op het ijs.”
Tijdens het internationale toernooi in Oostenrijk kon hij zich voor het eerst meten met talenten uit andere landen. “Een echt WK is er pas vanaf de U16. Die leeftijd heb ik nog niet. Komend seizoen stap ik wel over naar de U15 bij HYS.”
Nu het seizoen ten einde is, moet hij op een andere manier aan zijn trainingsuren komen. “Ik doe onder begeleiding wat aan krachttraining. Daarnaast doe ik mee aan zomerkampen in Dordrecht. Dat zijn acht of tien trainingen die gegeven worden door een Canadese of Amerikaanse trainer. Ik wil fit zijn voor de start van het nieuwe seizoen.” (Erik van Leeuwen)