Groeneweg viert de openingstreffer van Jordy Mayer (10). (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Groeneweg telt de wedstrijden af, Moerkapelle en Moordrecht lijken uitgespeeld

Sport 542 keer gelezen

VOETBAL
Zevenhuizen - Groeneweg is hard op weg naar de derde klasse. Na weer een gunstig verlopen zaterdag met een eigen overwinning op CVC Reeuwijk (5-0) en welkom puntenverlies van ONA hebben de Zevenhuizenaren het kampioenschap in het zicht.

Met nog vijf wedstrijden te gaan, zijn de vooruitzichten voor Groeneweg zonnig te noemen. De voorsprong op Bergambacht en ONA, de twee belangrijkste concurrenten, is respectievelijk vier en vijf punten. Groeneweg heeft daarbij ook nog eens het voordeel van een beter doelsaldo, dat van pas kan komen mocht de Zevenhuizense formatie in punten gelijk eindigen met of Bergambacht of ONA. “Ik kan moeilijk zeggen dat we er niet goed voor staan”, reageerde trainer Pieter van Zoest na de simpele 5-0 zege op het zwakke CVC Reeuwijk. “Ik weet het, het is cliché, er zijn nog wel vijf speelronden te gaan. We spelen nog tegen twee andere topteams, Bergambacht en Be Fair. Als we onverhoopt van Bergambacht zouden verliezen, is onze voorsprong nog maar één punt.”

De ontmoeting met de nummer twee is op 4 mei. Tot die tijd is het voor Groeneweg zaak nergens punten te morsen. De wedstrijd tegen CVC Reeuwijk was de eerste van een reeks van twee tegen de zwakke broeders van de vierde klasse.
Groeneweg hoefde zich op sportpark Van ‘t Verlaat nauwelijks in te spannen. Trainer Pieter van Zoest kon bijna de hele wedstrijd rustig in de dug-out blijven zitten. Hij kon zich bovendien permitteren om Moos de Hamer uit de basis te laten. De middenvelder liep zondag de marathon van Rotterdam.
Van Zoest had na afloop niet lang nodig om te antwoorden op de vraag of een marathon lopen goed is voor een actieve voetballer midden in de finale van het seizoen. “Nee,” was het korte antwoord van de oefenmeester. “Die jongens maken hun eigen keuzes. Binnenkort gaat Moos op vakantie, dus daar zullen we een oplossing voor moeten vinden.”

Van Zoest heeft inmiddels Luke Schaaf terug in de gelederen. De back (29) stopte vorig seizoen en ging voetballen in het vierde. “Hij heeft al spijt”, aldus Van Zoest, die blij is met de routinier. “Hij is een winnaar.”
Voor Schaaf was het ideaal om zijn eerste speelminuten te maken tegen CVC Reeuwijk, dat op het Zevenhuizense kunstgras al snel op de rug lag. De bezoekers speelden Groeneweg wel erg in de kaart door telkens te proberen van achteruit op te bouwen. Binnen 25 minuten kon de thuisploeg via drie snelle onderscheppingen tot scoren komen via Jordy Mayer (2 treffers) en Robin Zuierveld. Voor rust tilde Zuierveld met zijn tweede goal de score naar 4-0 en bepaalde Rick Sleeuwenhoek even later de ruststand op 5-0.
Het was meteen een van de laatste acties van de spits, die in de tweede helft door Van Zoest uit voorzorg aan de kant werd gehouden. “Hij heeft wat last van zijn bovenbeen. Verder spelen was het risico niet waard”, verklaarde de trainer de wisselbeurt van zijn goalgetter.
Zonder Sleeuwenhoek en de echte honger om nog meer goals te maken, verviel de tweede helft in een flauw nagerecht. “Het was rommelen”, oordeelde Van Zoest. “Geven we vol gas, dan wordt het 10-0.”

Moordrecht en Moerkapelle lijken uitgespeeld
Zuidplas – Voor Moordrecht en Moerkapelle lijkt de zijweg naar verlenging van het seizoen te zijn geblokkeerd. Beide clubs hopen zich via de derde periode nog te plaatsen voor de nacompetitie, maar zaterdag verloren ze allebei met 1-0.

Moordrecht ging in Ridderkerk ten onder tegen koploper Bolnes. Om nog kans te houden op een hoge klassering in de strijd om de derde periodetitel, was een overwinning noodzakelijk. Trainer Rens Binken was tevreden over de tweede helft. “We begonnen wat passief en verloren voor rust veel duels. Maar in de tweede helft waren we brutaler en kregen we ook goede kansen. De trainer van Bolnes zei na afloop niet voor niets dat het ook 2-2 of 3-2 voor ons had kunnen zijn.”

Moordrecht miste in Ridderkerk Clint Broer. De topscorer, die in de spits vervangen werd door Julian Dirkzwager, ontbrak vanwege een blessure. “Hij heeft al een tijdje last van een spierblessure. Hij had tijdens de training wat gelopen, maar dat ging niet erg goed”, aldus Binken, die het wel had willen zien als Broer in Ridderkerk van de partij was geweest. “Clint is dodelijk in de zestien meter. Hij had er zeker één ingeprikt.”

Trainer en spelers wisten dat de wedstrijd bij SPV’81 cruciaal zou zijn voor de kansen van Moerkapelle, dat twee van de drie duels in de derde periode had gewonnen. In Polsbroek deden beide ploegen nauwelijks voor elkaar onder. Dat resulteerde in een vechtwedstrijd waarbij de kansen aan beide kanten zeer schaars waren. Het was daarom geen toeval dat de enige goal uit een dood spelmoment tot stand kwam. In de zeventigste minuut kopte een Polsbroekse aanvaller de bal uit een corner hard achter de kansloze doelman Gino Jansen. “Doodzonde”, noemde Moerkapelle-trainer Gerald van der Klok de nederlaag. “We hebben er alles aan gedaan. In de slotfase zijn we met vier en zelfs vijf spitsen gaan spelen. De jongens zijn doodziek van deze nederlaag. In de kleedkamer was het na afloop muis- en muisstil.”

De oefenmeester hoopt dat zijn ploeg, nu de kansen zijn verkeken, zich kan opladen voor de laatste drie competitieduels. “Ik ga deze week met ze om tafel zitten. Ik wil niet dat het seizoen als een nachtkaars uitgaat. Ik wil de motivatie hoog houden.”

Bij Moordrecht zal de motivatie geen probleem zijn voor zaterdag, denkt Binken. De derby met Gouderak staat dan op het programma. “We staan nu vijfde en ik wil ook vijfde blijven.”