Logo hartvanzuidplas.nl
De eerste koffie van de door de cliënten van ASVZ bemande cappuccinobar was voor staatssecretaris Tamara van Ark. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
De eerste koffie van de door de cliënten van ASVZ bemande cappuccinobar was voor staatssecretaris Tamara van Ark. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

In de rij voor nieuw gemeentehuis Zuidplas

  •   169 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Bij de officiële opening vrijdag noemde staatssecretaris - én inwoner van Nieuwerkerk - Tamara van Ark het nieuwe gemeentehuis van Zuidplas 'het neusje van de zalm'. Een dag later stond Zuidplas in de file om het nieuwe huis te aanschouwen.

Op de trap naar de eerste verdieping is een opstopping ontstaan. Zuidplas heeft tijdens Pinksteren een nieuw tijdverdrijf gevonden: in plaats van een bezoek aan de meubelboulevard wordt het nieuwe gemeentehuis publiek bezit. "Ik wilde dit met eigen ogen aanschouwen", zegt een bezoeker van middelbare leeftijd. Na haar rondleiding is ze onder de indruk. De raadzaal, de entree met de drie bomen (Shady Ladies) en het werkgedeelte voor de ambtenaren: ze vindt het allemaal even mooi.
De burgemeesterskamer staat bomvol met mensen. Een mannelijke vijftigplusser heeft zijn draai gevonden. "Ik zit hoor", roept hij naar zijn echtgenoot. "Deze stoel zit heerlijk."
Het is één van de zeven burgemeestersstoelen in de kamer, wordt hem even later door een gemeentegids verteld. "Ik had hier een statig oud bureau met dito stoel verwacht, maar niets van dat alles. Het is allemaal modern", reageert hij.
Het nieuwe gemeentehuis is niet alleen modern, maar ook het eerste gemeentehuis in Nederland dat energieneutraal is. Hoe trots Zuidplas daarop is, bleek vrijdag al tijdens de opening. Tamara van Ark spreekt van het neusje van de zalm.
Zij houdt haar speech in een raadzaal die een derde groter is dan de oude. De muren zijn van honderd procent gerecyclede petflessen. Het portret van koning Willem-Alexander en koningin Máxima is aan de muur te zien.
Zeshonderd vierkante meter aan zonnepanelen staat er op het dak. "Hiermee wekken we al onze gebouwgebonden energie op", zegt wethouder Daan de Haas vol trots. Durk van Loon van Heembouw, de bouwer van het gemeentehuis, is trots dat de missie om ook de sloop duurzaam te maken is gelukt. Het beton uit de muren van het oude gemeentehuis wordt nu gebruikt als ondergrondse containers in Amsterdam.
Dirk-Jan Postel van Kraaijvanger Architects noemt het gebouw compact, maar ruim en licht ogend. "Het heeft de drie bomen in het hart gesloten."
Hij is blij dat de vleermuis in de gevels terug is. "Zo staat dit gebouw er voor de eeuwigheid", grapt hij, doelend op de strenge Flora- en faunawet. Loco-kinderburgemeester Feyona Lammers mist niets in het nieuwe gemeentehuis, behalve een kantoorhuisdier.
Kritiek is er bijna niet of die moet van een ambtenaar komen die op één van de speciale onderzetters 'ruimte voor ideeën', die overal in de werkruimten liggen, opmerkingen over de akoestiek heeft gezet. "Babygeluidjes begane grond goed hoorbaar", is op een onderzettertje gekrabbeld. En: "Op de eerste verdieping kun je de gesprekken van de andere kant en pantry letterlijk volgen."
Stil is het bij de opening door Tamara van Ark en waarnemend burgemeester Servaas Stoop. Met de eerste koffie uit de cappuccinobar geven zij het huis, dat volgens wethouder De Haas symbool moet staan voor ontmoeten en verbinden, aan de gemeenschap van Zuidplas.

Meer berichten