Logo hartvanzuidplas.nl

Hoogheemraadschap controleert sloten vanuit de ruimte

  •   65 keer gelezen

Regio - Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft het onderhoud van sloten dit jaar in een deel van het gebied gecontroleerd vanuit de ruimte met behulp van satellietbeelden. Het gaat om een test die moet aantonen of deze manier van controleren preciezer, efficiënter en kostenbesparend is. Goed onderhoud voor juiste doorstroming van water is noodzakelijk om water te kunnen aanvoeren bij droogte en te kunnen afvoeren bij hevige regenval.
Elk jaar in oktober en november controleert het hoogheemraadschap de sloten in het gebied met het blote oog. Medewerkers gaan alle sloten langs en voeren de controleresultaten in op een tablet. Hier zijn ze een aantal weken mee bezig.
Dit jaar zijn daarnaast satellietbeelden gemaakt van een deel van de sloten. De beelden worden bekeken met speciaal ontwikkelde software. Deze uitkomsten van de proef en de resultaten van de controle door de medewerkers worden vergeleken om te kijken in hoeverre ze overeenkomen.
Als de test positief is, scheelt dat het hoogheemraadschap in de toekomst tijd en geld. Door satellietbeelden te gebruiken, hoeven alleen nog de sloten te worden beoordeeld die zijn afgekeurd. Daarnaast zijn de resultaten gedetailleerder en kunnen alle locaties op precies dezelfde manier in beeld worden gebracht, stelt het hoogheemraadschap.

Meer berichten