Hugo de Jonge op bezoek in de Zuidplaspolder (foto: archief HvH)
Hugo de Jonge op bezoek in de Zuidplaspolder (foto: archief HvH) Erik van Leeuwen

Oproep aan ‘Hugo’ om over de brug te komen voor Vijfde Dorp

Algemeen 419 keer gelezen

Zuidplas – Meerdere partijen in de gemeenteraad van Zuidplas hebben deze week het Rijk opgeroepen om de opgave voor het middengebied van de Zuidplaspolder mogelijk te maken. Zij vinden dat er extra geld van de landelijke overheid moet komen voor het Vijfde Dorp.

Door Erik van Leeuwen

De eerste fase van het nieuw te bouwen dorp heeft een financieel tekort van ruim zes miljoen euro. Dat tekort kan echter nog flink oplopen omdat in de begroting een aantal grote financiële onzekerheden zitten. Eén daarvan is het waterhuishoudkundig plan voor het gebied. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard wil dat de gemeente Zuidplas meer maatregelen neemt dan nu in het bestemmingsplan staat. Het college stuurde deze week een brief naar de gemeenteraad waarin het waterschap en de gemeente aangaven de intentie hadden om er samen uit te komen. Een deal is er echter nog niet en daardoor is het onbekend of Zuidplas extra geld kwijt is.

De partijen in de gemeenteraad vinden al langere tijd dat het Rijk over de brug moet komen. SP-fractievoorzitter Jan Baas zei 23 april nogmaals dat heel normaal te vinden, omdat het Rijk meer woningen wil. Baas is sowieso geen fan van het Vijfde Dorp en noemde het plan om in de polder te bouwen ‘onzalig’. “Het is een gebiedsontwrichtend gedrocht.”

Als er dan toch gebouwd moet worden, dan moet er volgens Baas gebouwd worden naar behoefte. En dat gebeurt volgens hem niet. Hij volgde daarmee Paul van Drenth van Nieuw Elan Zuidplas, die onlangs het gebrek aan betaalbare woningen hekelde. In het Vijfde Dorp komt dertig procent sociale woningbouw en twintig procent middenhuur en goedkope koop. Om het plan financieel rond te krijgen, moet de andere helft bestaan uit duurdere en dure koopwoningen. “Geld is leidend in dit project, de projectontwikkelaars zijn de baas.”

Van Drenth (NEZ) riep ‘Den Haag’ op om in de benen te komen om het Vijfde Dorp financieel mogelijk te maken. “Oftewel, minister Hugo de Jonge trek je mooie schoenen aan en bel staatssecretaris Van Rij en begin te bewegen. Kom ook financieel over de brug om dat te kunnen bouwen waar we echt behoefte aan hebben: starterswoningen, betaalbare huur- en koopwoningen en seniorenwoningen.”

Hoe lastig het financieel ligt, maakte ook Ferry van Wijnen (VVD) duidelijk. Hij nam een voorschot op volgende fases van het grote plan door aan te geven dat zijn partij zich in de toekomst niet gehouden voelt aan de dertig procent sociaal. “Daardoor komen andere doelgroepen in de knel.”