Een kleinere voorziening waar mensen wat kunnen drinken en eten, komt er wel. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Een kleinere voorziening waar mensen wat kunnen drinken en eten, komt er wel. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Geen feesten en partijen in GroenBlauwe zone Moordrecht

Algemeen 509 keer gelezen

Zuidplas - Het college van Zuidplas gaat het plan voor de GroenBlauwe zone tussen Moordrecht en Westergouwe aanpassen. “We hebben de boodschap van de gemeenteraad begrepen”, zei wethouder Daan de Haas vorige week in de raadsvergadering. Dat betekent dat er een streep gaat door grootschalige horeca.

In de plannen was in eerste instantie een horecavoorziening mogelijk gemaakt waar feesten en partijen georganiseerd konden worden voor maximaal tweehonderd mensen. De gemeenteraad vond zo’n feestzaal niet passen bij een natuurgebied. Zogenoemde extensieve recreatie, waarbij een voorziening kan komen waar mensen wat kunnen drinken en eten, vindt de raad oké.

CDA-raadslid Pien Meppelink, die contact had gehad met veel ongeruste Moordrechtenaren, hekelde het plan voor 3500 vierkante meter aan horeca. “Dat is niet alleen de hoogte van dit gemeentehuis, maar ook de grondoppervlakte van de eerste, tweede en derde verdieping van dit huis”, zei ze. NEZ-fractievoorzitter Paul van Drenth noemde de plannen pretpark-achtig. “Dit gebied moet natuur zijn”, zei Jan Baas (SP). Ze herinnerden het college aan de belofte die bij de gronddeal van de gemeente Moordrecht is gedaan: het gebied zou een natuurlijke buffer worden tussen Moordrecht en de nieuwe Goudse wijk Westergouwe, die als die klaar is vijftienduizend inwoners heeft.

Wethouder Daan de Haas zei dat dat allereerste plan moest worden aangepast omdat er minder subsidie kwam vanuit het Rijk. Hij zei ook dat het hele gebied 35 hectare bestrijkt. ”3500 vierkante meter voor horeca is daarvan nog geen één procent dus.” De Haas telde echter zijn knopen en ging de strijd niet aan met de gemeenteraad. Die kwam met twee amendementen, waarvan één het haalde. Er komt wel horeca, maar die zal een stuk kleinschaliger zijn dan wat er in de laatste plannen stond. CDA, SP, PvdA-GroenLinks, NEZ en Groep Van wilden nog verder gaan en de horeca minimaliseren tot 250 vierkante meter. Dat vonden VVD, ChristenUnie/SGP en D66 te gortig. Stemmen hoefde niet, omdat het college aangaf het plan te willen aanpassen.