Afbeelding
Foto: archief Hart van Holland

Raad Zuidplas ergert zich aan VVD-Kamerlid Koerhuis

Algemeen Vijfde Dorp 760 keer gelezen

Zuidplas – De irritatie in de gemeenteraad van Zuidplas over het optreden van Daniël Koerhuis groeit, zeker nu het Tweede Kamerlid van de VVD een technische briefing heeft aangevraagd over de woningbouwontwikkeling van het middengebied van de Zuidplaspolder. “Hij slaat de plank volledig mis”, aldus CDA-fractievoorzitter Tinet de Jonge.

Door Erik van Leeuwen

Koerhuis heeft namens de VVD woningbouw in zijn portefeuille en laat geen gelegenheid onbenut om te laten zien dat hij een groot voorstander is van snel bouwen. Hij richt zich daarbij op grootschalige woningbouwlocaties, waaronder ook Zuidplas. Het college liet eerder in een reactie al weten dat in Zuidplas werk wordt gemaakt van ontwikkelingen (Vijfde Dorp) en dat het belangrijk is dat dát zorgvuldig gebeurt.

“Ik word moe van deze man”, reageert De Jonge (CDA). “Volgens mij zijn wij in Zuidplas bezig aan een goed en zorgvuldig proces met betrekking tot de besluitvorming. Alle belangen worden goed afgewogen.” 

Zij ergert zich vooral aan het getwitter van Koerhuis waarbij hij onlangs de wereld liet weten dat er in Zuidplas een grote klapper gemaakt kan worden. “Het is respectloos naar onze inwoners toe en zeker naar de mensen die in het gebied wonen of een bedrijf hebben. Hij zorgt voor onrust. Hij creëert ook een verkeerd beeld van het besluitvormingsproces. Hij gaat er niet over.”

Martin Damen (PvdA/GroenLinks) heeft wel een idee waar de profileringsdrang van het Tweede Kamerlid uit Raalte vandaan komt. 

“De lijsten voor de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen worden snel gemaakt, maar zomaar iets schreeuwen is niet goed. Hij doet dat ook zonder enige kennis van zaken. Als hij zich verdiept zou hebben in de materie, dan zou hij weten dat we in Zuidplas hard bezig zijn op een zorgvuldige manier een Vijfde Dorp te realiseren.”

Niet mee bemoeien
Ferry van Wijnen, fractievoorzitter van de VVD, vindt dat Koerhuis zich niet met de zaken in Zuidplas moet bemoeien.

“Door al die dingen te roepen suggereert hij dat wij stilzitten. Het tegendeel is echter waar. Hij moet zijn huiswerk doen. Of bij minister Blok navraag doen. Die vond twee jaar geleden bij de tweede fase van De Jonge Veenen als minister Wonen al dat wij als Zuidplas goed bezig zijn. We waren toen de op twee na bouwlustigste gemeente van Nederland. Ook in tijden van financiële crisis zijn wij gewoon doorgegaan.”

Die mening deelt wethouder Jan Hordijk (VVD): “We zijn druk in een zeer essentieel proces. We onderhandelen met onze partners in de Zuidplaspolder. Sneller kan niet.”

Van Wijnen: “Ik maak mij niet zo druk over de uitspraken en briefing. De minister en staatssecretaris hebben laten weten dat we als Zuidplas goed bezig zijn.”