Recreatiepark De Poldertuin.
Recreatiepark De Poldertuin. Foto: archief HvH

Diplomatie aan zet in kwestie wonen op recreatieparken: 'Sla spijkers met koppen'

Algemeen Bestemming recreatieparken 607 keer gelezen

Moordrecht - Met een oproep aan de coalitiepartijen om tot inkeer te komen, probeert Martin Damen (PvdA/GroenLinks) de weg naar een oplossing voor het probleem van de Moordrechtse recreatieparken vrij te maken. “Dit is wél het moment om spijkers met koppen te slaan.”

Door Erik van Leeuwen

Op meerdere fronten is nu de diplomatie aan zet. Vorige week nam een delegatie van GroenLinks van de Provinciale Staten poolshoogte op De Poldertuin en ’t Vissertje, waar de bewoners strijden voor legale permanente bewoning.

Het is volgens Damen een voorzichtige stap in de goede richting. “GroenLinks zat er eerst heel anders in dan nu.” Net als andere fracties in de provincie was de partij voorstander van een duidelijk gescheiden bestemming voor wonen en recreatie. Legalisatie werd lang gezien als sluiproute om van recreatiewoningen woonhuizen te maken.

Die houding van Provinciale Staten zorgde ervoor dat Zuidplas zich gedwongen voelt een streng beleid te voeren. “Je merkt dat alle partijen aan het opschuiven zijn. Dat moet ook, om een oplossing te vinden”, aldus Damen.

Ook VVD en ChristenUnie/SGP lijken open te staan voor een oplossing, maar dat is er in elk geval één die veel tijd kost. Een duidelijke koerswijziging van de provincie zou dus flink helpen. Damen benadrukt dat alle partijen ‘het vermogen moeten hebben om water bij de wijn’ te doen.

Deur niet dichtgegooid
“Ik zie voorzichtig wat beweging komen”, reageert een woordvoerder namens de bewoners van de parken. “We hebben onlangs de VVD en ChristenUnie/SGP op bezoek gehad. Toegezegd is er niks, maar de gesprekken waren positief.”
Hij is ook blij dat vanuit de politiek de deur niet is dichtgegooid. “Daar waren we wel even bang voor, na wat er in de uitzending van De Opstandelingen gezegd is.” 

Een aantal bewoners deed daarin op zijn zachtst gezegd opmerkelijke uitspraken: het toewensen van ziektes en het gooien van bommen op het gemeentehuis. “Dat is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Zoiets kan de communicatiekanalen, waarvan de lijntjes zorgvuldig zijn opgebouwd, weer doorsnijden. Gelukkig is dat niet gebeurd. We zijn on speaking terms. Dat is het belangrijkst voor nu.”