Afbeelding
Foto: Manfred Richter/Pixabay

Oog voor verkeer rond nieuwe wijk Moordrecht

Algemeen 282 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - De gemeenteraad dwarsboomt de komst van vier villa’s op de Moordrechtse Sjaloomlocatie niet. Wel heeft het college toegezegd dat er voor de omgeving een nieuw verkeerscirculatieplan wordt gemaakt.

Erik van Leeuwen

Daarmee worden ongeruste bewoners van de jarenvijftigwijk enigszins gerustgesteld. Bij de commissievergadering drie weken geleden, uitten zij nog hun bezorgdheid over de verkeerssituatie. Er worden problemen verwacht als op de plek van voetbalvereniging Moordrecht een nieuwe wijk herrijst. Het college bekijkt binnenkort wat de komst van tientallen nieuwe woningen doet met het aantal verkeersbewegingen.

Cock van der Spek, fractievoorzitter van ChristenUnie/SGP, drong er 6 oktober op aan om met een nieuw verkeerscirculatieplan te komen. “Laten we dat ook doen voor Nieuwerkerk, Zevenhuizen en Moerkapelle, want daar zijn gelijkwaardige situaties.”

De raad moest alleen een raadsbesluit beoordelen van vier villa’s op het terrein van de voormalige Sjaloomschool. De verwachting is dat het aantal verkeersbewegingen niet in één klap fors zal toenemen. “Mensen vergeten snel de oude situatie. Een school trekt veel meer verkeer aan”, reageerde VVD-raadslid Jos Wiegman. “Ik kan het weten, want ik woon tussen twee scholen in.”

Gloeiende plaat
De enige inhoudelijke kritiek kwam van de SP. Fractievoorzitter Jan Baas wilde van wethouder Jan Hordijk weten waarom het college voor vier riante villa’s heeft gekozen en niet voor elf, twaalf sociale huurwoningen of woningen in het middensegment. “Ik hoef de wethouder niet uit te leggen dat er woningnood heerst. Vier villa’s is een druppeltje op de gloeiende plaat. Zo koelt die plaat nooit af.”

“Een druppeltje is ook een druppel”, pareerde Hordijk. “Zonder duurdere woningen zouden er ook geen sociale woningen komen. We hebben de opbrengst nodig om op sportpark ’t Lage veertig procent sociaal te bouwen. Door die opbrengsten kunnen we korting geven op de kavels. Het is niet toevallig dat de ontwikkelaar van de Sjaloomlocatie ook de ontwikkelaar is van het project dat later op ’t Lage wordt gerealiseerd.”

Baas vindt ook dat het college te snel voor kap van de oude bomen rond de school heeft gekozen. “Het zijn houten monumenten. Kunnen we die niet verplanten?” vroeg hij. Hordijk zegde toe het op te nemen met collega-wethouder Jan Willem Schuurman.