Het besluit over de herstructurering van de vijftigerjarenbuurt in Moordrecht valt half december.
Het besluit over de herstructurering van de vijftigerjarenbuurt in Moordrecht valt half december. Foto: Erik van Leeuwen

‘Chinese muur’ stuit op verzet: ‘Moet gebeuren op een kleine postzegel’

Algemeen 980 keer gelezen

Moordrecht – Het herstructureringsplan voor de vijftigerjarenbuurt in Moordrecht heeft volgens de gemeenteraad meer uitleg en verfijning nodig. Daarom is een besluit erover met een maand uitgesteld. De parkeerdruk en vooral de hoogte van de nieuwbouw leiden tot bedenkingen.

Door Erik van Leeuwen

Het herstructureringsplan voor de vijftigerjarenbuurt – tussen de Sluislaan en de Oostwaalstraat – voorziet in de sloop van 175 woningen en de bouw van 184 wooneenheden. Het gaat om honderd procent sociale woningbouw. Huidige bewoners krijgen tijdens de herstructurering van de buurt elders onderdak en kunnen bij oplevering terugkeren in een nieuwe woning in de wijk.

Het plan wordt niet door iedereen omarmd. Omwonenden vinden dat het parkeren slecht geregeld is, maar hebben vooral moeite met de bouwhoogten van de appartementengebouwen die gaan verrijzen. “Er worden in onze straat kolossen gebouwd”, zei Kees Bos, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex aan de Sluislaan, vorige week in de gemeenteraad. “We krijgen een Chinese muur voor onze neus.”

Dat de woontoren aan de zuidoostkant van de wijk zeven verdiepingen gaat tellen, vinden omwonenden veel te gortig. “Vier is het maximum”, aldus Bos.

Hij uitte ook kritiek op het participatieproces. “Wij hebben een aantal suggesties ter tafel gebracht, maar daar is niks mee gedaan. Bij de informatiebijeenkomst in september lag het plan al klaar.”

Persona non grata
CDA-raadslid Pien Meppelink gaf aan dat ze had geprobeerd bij de participatiebijeenkomsten aanwezig te zijn. Ze was echter bij de deur geweigerd door woningcorporatie Mozaïek. “Het was niet de bedoeling dat het politiek werd gemaakt, werd mij gezegd”, aldus Meppelink, die haar beklag deed bij wethouder Jan Hordijk.

Die ging op onderzoek uit, kreeg de bevestiging dat Meppelink persona non grata was en bood excuses aan. Meppelink: “Mijn antenne ging daardoor wel uit.”

Zij leidde 11 november in de raad het verzet van drie fracties - SP en PvdA/GroenLinks waren de andere twee - die een woontoren van zeven verdiepingen niet in het dorpse karakter van Moordrecht vinden passen. 

Geen van de drie ging echter zover om een woontoren van die omvang uit te sluiten. “Sociale woningbouw staat haaks op een dorpse visie. Dat is een lastige afweging”, aldus Martin Damen (PvdA/GroenLinks).

“U wilt een debat over dorps wonen? Prima, maar dat had u eerder moeten voeren”, zo maakte Frans Klovert (D66) Pien Meppelink duidelijk. “Voor ons telt eerst het belang van de bewoners. Die krijgen straks een mooie woning. Pas daarna komt de rest.”

Meppelink had ook ontdekt dat de parkeermogelijkheden in het centrum beperkter waren dan waar in het plan over gesproken werd. “In de ondergrondse parkeergarage bij de Smidse is geen ruimte meer, maar juist een wachtlijst.”

Parkeerdruk
In de nieuwe situatie komen er in de wijk honderd parkeerplaatsen en daarnaast worden er dertig achter de hand gehouden, voor het geval de parkeerdruk verder stijgt. Die dertig worden eerst ingericht als groen. Volgens wethouder Jan Willem Schuurman is uit acht tellingen gebleken dat dat voorlopig genoeg moet zijn.

Schuurman, die zijn collega Hordijk verving, maakte ook duidelijk dat er wat het college betreft aan één knop niet gedraaid kan worden: die van het aantal woningen. “Er is een mooie balans in het plan. Dit blijft echter een inbreilocatie. Het moet wel allemaal gebeuren op een kleine postzegel.”

Op 8 december wordt het plan behandeld in de commissie Ruimte, acht dagen later velt de raad zijn oordeel.