Ronald vindt het altijd leuk om met eten en voeding bezig te zijn.
Ronald vindt het altijd leuk om met eten en voeding bezig te zijn. Robbert Roos
Advertorial

‘Smits staat altijd open voor nieuwe ideeën’

Algemeen 460 keer gelezen

Ronald Hensbergen (24) heeft altijd al een passie voor voeding gehad. Hij deed een hbo-opleiding voedingsmiddelentechnologie aan de Van Hall Larenstein hogeschool in Velp en deed vervolgens een master voedselveiligheid. Bij Smits Zevenhuizen is Ronald als Quality Assurance Manager verantwoordelijk voor het verbeteren van de kwaliteit van producten en processen, en om te zorgen dat alles aan de wetgeving voldoet.

Ronald vindt het altijd leuk om met eten en voeding bezig te zijn. “Ik heb niet alleen een passie voor koken en eten, maar ook voor hoe iets gemaakt is, welke ingrediënten erin verwerkt zijn en alles wat er verder bij komt kijken. Ik hecht er veel waarde aan dat alles op een goede manier geregeld is en processen en producten voldoen aan alle eisen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Zo kan iedereen met een gerust hart iets consumeren of verwerken in maaltijden.”

Voeding is een breed vakgebied waarin veel verschillende bedrijven actief zijn. Toch waren die niet in de buurt van Apeldoorn, de huidige woonplaats van Hensbergen, te vinden toen hij op zoek was naar een stageplaats. “Ik wilde voor mijn stage graag iets met zuivel doen”, legt hij uit. “Omdat in deze regio veel zuivelverwerkende bedrijven zitten besloot ik hier verder te zoeken. Omdat Smits zowel kaas als veevoer verwerkt heb ik hier gesolliciteerd. Ik werd een half uur later al teruggebeld over wat ik precies kon verwachten en wat het bedrijf mij kon bieden. Dat voelde direct goed. Smits is een bedrijf met korte lijnen en een fijne bedrijfscultuur. Je kunt bij iedereen binnenlopen, ook bij de eigenaren. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, maar als je dat aankunt, ook veel vrijheid. Je taak staat vast, maar binnen die kaders mag je zelf weten hoe je het aanpakt.” Ik werk hier dan ook met veel plezier en heb de reisafstand er graag voor over.”

Gedurende zijn stageperiode deed Ronald onderzoek naar de ontwikkeling van schimmel op kaas en het voorkomen ervan. “Smits staat altijd open voor nieuwe ideeën. De input voor het onderzoek kwam deels van Smits zelf, maar ik kreeg verder alle ruimte om er echt mijn eigen onderzoek van te maken en met nieuwe ideeën te komen.”
Toen de stageperiode voorbij was vroeg Smits Ronald om bij het bedrijf te blijven werken en het onderzoek af te ronden. Dat doet hij sinds april als QA Manager.

Tijdens zijn werkweek is Ronald vooral bezig met praktische zaken zoals het nemen van monsters en het doen van controlerondes. “Verder houd ik mij bezig met het beantwoorden van mijn mail, de administratie en het verbeteren van het kwaliteitshandboek. Ook wordt er nog onderzoek gedaan om de schimmeldruk verder te beperken, hierbij wordt onder andere gekeken naar de luchtkwaliteit. Daarnaast ben ik bezig met het voorbereiden en plannen van trainingen en E-learnings over het verbeteren van de voedselveiligheidscultuur. Deze zijn bedoeld om iedereen in het bedrijf bewust te maken hoe we willen omgaan met kwaliteit en hoe we dit steeds weer kunnen verbeteren.” (tekst en foto: Robbert Roos)