Afbeelding
Foto: Wikimedia Commons/Donald Trung

Zuidplas ziet flexwoningen voor asielzoekers als kans voor iedereen

Algemeen 1.442 keer gelezen

Zuidplas - Met een regionale opvanglocatie voor statushouders en kansrijke asielzoekers gaat Zuidplas mogelijk bijdragen aan verlichting van de druk op asielzoekerscentra. Er komt een onderzoek naar een geschikte plek om in Zuidplas flexwoningen voor deze - en op den duur ook andere - groepen neer te zetten.

De provincie heeft gemeenten in Zuid-Holland dringend verzocht om bij te dragen aan het verminderen van de druk op de opvangcapaciteit. Dat kan zijn door een regionale opvanglocatie te realiseren en/of vergunninghouders, die al aan de gemeente zijn toebedeeld, sneller te huisvesten. Daarnaast heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de gemeente Zuidplas direct benaderd voor hulp.

Het college heeft voor nu besloten om de eventuele mogelijkheden voor een opvanglocatie samen met het COA en de provincie te verkennen. Zuidplas wil meerwaarde toevoegen, door te onderzoeken of op termijn andere doelgroepen, zoals arbeidsmigranten, van de mogelijke opvanglocatie gebruik kunnen maken. Daarmee kan de druk op de woningmarkt worden verlaagd.

Het hoofddoel van de regionale opvanglocatie is de opvang en begeleiding van vergunninghouders en asielzoekers (van wie duidelijk is dat zij een goede kans maken op een verblijfsvergunning) in of nabij de gemeente waaraan zij al zijn of worden gekoppeld. Dat ook andere groepen asielzoekers er tijdelijk kunnen worden gehuisvest, noemt het college als nevendoel.

Het college vindt het nog te vroeg om te zeggen of de locatie er ook echt komt. De gemeente zegt in elk geval proactief te willen handelen en niet af te willen wachten wat andere gemeenten doen. ‘Zo toont Zuidplas zich een betrokken partner van de provincie’, schrijft het college aan de raad. ‘Tegelijkertijd creëert Zuidplas, door samen op te trekken met de provincie, een goede onderhandelingspositie aan de voorkant van dit dossier en kan Zuidplas hierdoor vroegtijdig wensen, maar ook strikte voorwaarden stellen.’