Op de kreekrug wordt het centrum van het Vijfde Dorp gebouwd. (Bron: Masterplan Middengebied Zuidplaspolder)
Op de kreekrug wordt het centrum van het Vijfde Dorp gebouwd. (Bron: Masterplan Middengebied Zuidplaspolder)

Focus op effecten van stijging zeespiegel voor Vijfde Dorp

Algemeen 1.095 keer gelezen

Zuidplas – Er komt een onderzoek naar de effecten van stijging van het zeewater voor het middengebied van de Zuidplaspolder. De voorbereidingen hiervoor zijn al in gang gezet.

Gedeputeerde Staten heeft dat laten weten aan drie fracties uit de Provinciale Staten. De SP, Partij van de Dieren en D66 uitten onlangs hun ongerustheid over de kwetsbaarheid van het middengebied van de Zuidplaspolder, waar het Vijfde Dorp moet komen, en stelden daarover vragen.
Aanleiding waren de waarschuwingen die Deltacommissaris Peter Glas vorig jaar gaf voor grootschalige woningbouw in laaggelegen gebieden. Volgens Glas zijn die gebieden extra kwetsbaar en moet goed gekeken worden of het geen kwaad kan daar ontwikkelingen te laten plaatsvinden.

Het advies van de Deltacommissie was gericht op twee onderdelen. Het eerste betrof de bodemdaling in het gebied. In de planvorming en -ontwikkeling wordt daar volgens Gedeputeerde Staten van de provincie maximaal rekening mee gehouden. “Bodem en water zijn leidend en vormen het uitgangspunt. Daarom is ervoor gekozen de woningbouw zoveel mogelijk te concentreren op de hogergelegen kreekrug die bovendien een betere bodemgesteldheid kent.” Op de kreekrug wordt het centrum van het Vijfde Dorp gebouwd met 4500 woningen.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is nauw betrokken bij de plannen en heeft de gemeente Zuidplas ook geadviseerd in het masterplan voor het middengebied van de Zuidplaspolder. Voor de ontwikkeling wordt het Convenant Klimaatadaptief Bouwen Zuid-Holland toegepast. “De Deltacommissaris is enthousiast over de uitwerking en toepassing van dit convenant”, laat Gedeputeerde Staten weten.

In het tweede advies kijkt de Deltacommissaris verder vooruit in de tijd. Met name de mate van zeespiegelstijging is op de langere termijn een onzekere factor, erkennen de partners in de Grondbank. In zijn laatste advies stelt Glas dat vanuit mogelijke zeespiegelstijging in combinatie met verdere bodemdaling extra voorzichtigheid is geboden in dieper gelegen delen en bodemdalingsgevoelige gebieden.

Gedeputeerde Staten zegt dat dit advies al zoveel mogelijk wordt benut in de keuzes die worden gemaakt. “Er is nadrukkelijk aandacht voor de kwetsbaarheid van het watersysteem en sterk dalende bodems. Het vraagt om slimme natuurlijke en technische oplossingen, maar ook om keuzes op basis van de meest recente kennis.” De Deltacommissie heeft voor het gebied een kaart gemaakt waaruit blijkt dat er voor de geplande woningbouw ‘kleine beperkingen’ zijn. Het onderzoek dat nu wordt voorbereid, vormt de basis voor toekomstige keuzes. De eerste paal voor het Vijfde Dorp moet op 1 juli 2024 de grond in. In totaal moeten er achtduizend woningen komen. (Erik van Leeuwen)