(foto: Pixabay)
(foto: Pixabay)

Raad Zuidplas kritisch over participatie bij luchthavenbesluit RTHA

Algemeen 337 keer gelezen

Zuidplas - De gemeenteraad van Zuidplas is niet te spreken over het participatieproject voor het nieuwe luchthavenbesluit van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) en vindt dat inwoners en andere belanghebbenden in Zuidplas onvoldoende worden gehoord.

Binnen een aantal jaren moet het nieuwe luchthavenbesluit er zijn. In het besluit staat onder andere het aantal vluchten dat door het voormalige vliegveld Zestienhoven in Rotterdam mag worden uitgevoerd. Het besluit, dat dus niet gaat over aanvliegroutes, wordt mede gebaseerd op de impact die het aantal vluchten heeft op de leefomgeving.

Zuidplas is een van de vele partijen die zijn gevraagd een zienswijze te geven op een voorlopig pakket van afspraken. Die zienswijze was dinsdag 31 mei onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. Het college is tegen groei van het aantal vluchten en vóór reductie van de huidige overlast, en is van mening dat uitbreiding van het aantal vluchten geen invloed mag hebben op de grote woningbouwopgave in het middengebied van de Zuidplaspolder.

Voor zeven van de acht raadsfracties was die stellingname van het college niet genoeg. Zij dienden een gezamenlijk amendement in waarin zij het projectteam van het luchthavenbesluit onder andere vragen inwoners betere inspraakmogelijkheden te geven. Ook wordt duidelijk gemaakt dat Zuidplas groei van de luchthaven niet ziet zitten. “Het participatietraject heeft veel open eindjes en gaat uit van wensdenken”, zei Pien Meppelink (CDA), die namens de zeven partijen – alleen Groep Pouwels gaf geen steun - het amendement indiende.

De raad had een duidelijke boodschap. Meerdere partijen vinden uitbreiding van het aantal vluchten een no-go. De VVD is genuanceerder. “Wij zijn niet tegen groei, maar wel voor beperking van de overlast”, verduidelijkte Ferry van Wijnen. PvdA/GroenLinks en Nieuw Elan Zuidplas vinden uitbreiding van het aantal vluchten niet meer passen in een tijd dat vliegen ter discussie staat vanwege de klimaatcrisis. “Het is een sociale verantwoordelijkheid”, aldus Martin Damen (PvdA/GroenLinks). Sjef den Hartog riep eenieder op ‘eigen verantwoordelijkheid’ te nemen.

De scherpe afkeuring van de raad moet vooral gezien worden als politiek statement over het luchthavenbesluit. Raadsleden laten in de wandelgangen weten dat zij vrezen dat Zuidplas alleen weinig gewicht in de schaal legt en er daarom samenwerking moet worden gezocht met andere belanghebbende gemeenten. (Erik van Leeuwen)