De schooldag beginnen met Canon in D. (foto: Judith Rikken)
De schooldag beginnen met Canon in D. (foto: Judith Rikken)

Een instrument leren bespelen geen toekomstmuziek op de Loofboom

Algemeen 195 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Op christelijke basisschool de Loofboom was het vrijdagochtend wakker worden met klassieke muziek. Docenten Ricardo en Christine van muziekschool MOZ-Art speelden op viool en contrabas op het schoolplein het stuk Canon in D en luidden daarmee de start van het project Leerorkest in.

In twintig muzieklessen leren alle leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 een instrument bespelen en hun eigen rol te spelen in een orkest.

“Muziek helpt kinderen groeien”, zei Leerorkest-bedenker en directeur van Leerorkest Amsterdam Marco de Souza. “Door muziek te maken leer je samenwerken, ontwikkel je empatisch vermogen en ontstaat gevoel voor relaties. Het zou op school net zo belangrijk moeten zijn als rekenen, lezen en schrijven.”
Op de Loofboom wordt een eerste stap gezet; als de ervaringen goed zijn, komen mogelijk ook andere scholen in Zuidplas aan de beurt.

Voor het project op de Loofboom zijn violen en contrabassen beschikbaar. Na de uitvoering van het muziekstuk, overhandigde wethouder Frans Klovert leerling Femke de eerste lesviool.