Het Orchideeveld ligt dicht bij de beoogde plek voor de opvanglocatie.
Het Orchideeveld ligt dicht bij de beoogde plek voor de opvanglocatie. Erik van Leeuwen

Protestmars tegen grootte opvanglocatie

Algemeen 1.079 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Omwonenden van de locatie aan de Nieuwerkerkse Zuidplasweg waar het college driehonderd vluchtelingen wil gaan opvangen, bereiden acties voor uit protest tegen de plannen. Ze willen op woensdag 24 januari in een protestmars naar het gemeentehuis lopen.

Op die dag vindt in de raadzaal een debat plaats over de komst van de vluchtelingenlocatie. Het debat komt er op verzoek van Nieuw Elan Zuidplas, SP, PvdA/GroenLinks en de VVD.

Het college maakte eind vorig jaar bekend dat er aan de Zuidplasweg in Nieuwerkerk voor een periode van vijf tot tien jaar een regionaal opvangcentrum komt voor driehonderd vluchtelingen.

Omwonenden zijn fel gekant tegen de plannen. “De actiebereidheid is groot”, zegt woordvoerder Cees Bakx, bewoner van het Orchideeveld, de wijk die naast de beoogde locatie ligt. “De demonstratie voor het raadsdebat is een van de acties die we voorbereiden. We zijn volop bezig een comité te formeren. We willen massaal aanwezig zijn op de vergadering van volgende week.”

Bakx herhaalt dat de omwonenden niet tegen een opvanglocatie zijn, maar dat het aantal vluchtelingen voor hen het probleem is. “We missen de menselijke maat. De locatie wordt gewoon te groot. Vijftig vluchtelingen is fijner, dat is in alle opzichten veel beter te behapstukken. Voor de wijk, maar ook voor de integratie van de vluchtelingen.”

De omwonenden snappen niet goed waarom er door het college is gekozen voor één grote opvanglocatie en niet meerdere in de gehele gemeente. “Verdeel de vluchtelingen over de vier en straks vijf dorpskernen. Vijftig per locatie.”

Na de informatiebijeenkomsten die door de gemeente waren georganiseerd, is er volgens Bakx geen contact meer geweest tussen gemeente en omwonenden. “Wij krijgen van de burgemeester te horen dat het een voldongen feit is dat die locatie er komt. Het lijkt mij dat wij als inwoners ook iets te vertellen hebben over wat er in onze omgeving gebeurt.”

Bakx zegt dat de omwonenden er ook niet gerust op zijn dat het bij driehonderd vluchtelingen blijft. “De burgemeester zegt dat dat het maximale aantal is dat met het COA is afgesproken. Meer komen er volgens hem dus niet. Maar het zijn geen afspraken die zwart op wit staan. Het terrein is zestigduizend vierkante meter groot, daar kunnen heel veel mensen terecht. Wij willen geen situatie zoals in Ter Apel op dit moment, waar afgesproken is dat er maximaal tweeduizend vluchtelingen gehuisvest zouden worden, maar het er in de praktijk veel meer zijn.”

Bakx spreekt van ‘vredelievende’ acties. “Wij zijn fatsoenlijke mensen met fatsoenlijke ideeën. We willen dat we serieus genomen worden. We hebben met alle politieke partijen gesproken en bij hen gehoor gevonden. Wij willen meer oog voor de menselijke maat; voor de omgeving en voor de vluchtelingen.”
(Erik van Leeuwen)