Maarten, Joost, Lennart en de kinderen zijn helemaal klaar voor een onvergetelijke Koningsdag.
Maarten, Joost, Lennart en de kinderen zijn helemaal klaar voor een onvergetelijke Koningsdag. Robbert Roos
Advertorial

Nieuwerkerks Oranje wil onvergetelijke herinneringen creëren

Algemeen 400 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - De oranjekransen, confettikanonnen en vlaggen liggen klaar en de nieuwe bedrijfskleding is gepast. Stichting Nieuwerkerks Oranje is er klaar voor en telt de dagen af tot Koningsdag. De stichting, ontstaan vanuit een gedeelde liefde voor tradities, verbondenheid en feestelijkheid, heeft als doel het koninklijke gehalte van deze dag hoog te houden en een onvergetelijke Koningsdag te organiseren voor alle inwoners van Nieuwerkerk aan den IJssel en de jeugd in het bijzonder. Het bestuur nodigt een ieder van harte uit om deel uit te maken van deze bijzondere gemeenschap van feestvierders. 

Het huidige bestuur van Stichting Nieuwerkerks Oranje wordt gevormd door voorzitter Maarten Kroep, secretaris Lennart Brinkman en penningmeester Joost Moons. “Wij leverden een actieve bijdrage aan de organisatie van Koningsdag 2023, die bijna niet door kon gaan wegens gebrek aan helpende handen”, vertelt Maarten. “De samenwerking beviel zo goed dat het ons inspireerde een jaarlijkse Koningsdag met blijvende impact te creëren voor ons mooie dorp. We geloven dat lokale evenementen zoals Koningsdag zorgen voor verbinding en onvergetelijke herinneringen die jong en oud nog lang bij zullen blijven. We zeggen niet voor niets: Samen voor ons dorp.” 

Feest voor alle leeftijden
Een ding staat vast voor het drietal: Koningsdag moet een feest voor iedereen zijn, of je nu jong bent of jong van geest. “We willen er samen met jullie voor zorgen dat het feest op Koningsdag toegankelijk is voor alle leeftijden.”
De dag begint met een aubade en gedurende de dag zijn er activiteiten op het cultuurpodium zoals een talentenjacht voor de jeugd, dansdemonstraties en een muziekproeverij. Op het Muziek Kruispunt draaien DJ Richard, DJ Rednas, DJ Marcel en sluit special guest Will Toll de dag af. Ook is er een (kleedjes)markt en een kinderkermis. De kerk opent de deuren voor koffie met lekkers en een goed gesprek én je kunt deze dag de kerktoren beklimmen.
“Laten we oude tradities koesteren, nieuwe ideeën verwelkomen en er met elkaar een knalfeest van maken. Een feest waar we met zijn allen met een grote glimlach op terug kunnen kijken”, aldus het bestuur. Op de website en social media kun je alles lezen over het programma. Aan alle activiteiten van Stichting Nieuwerkerks Oranje kun je gratis deelnemen.

Liefde voor het dorpsfeest
Maarten woont al praktisch zijn hele leven in Nieuwerkerk. Inmiddels samen met partner Mirelle, de kinderen Milan en Marlie en hond Maxie. “Ik ben hier opgegroeid en heb jarenlang geprobeerd mijn ‘schatten’ te verkopen op de kleedjesmarkt”, vertelt hij. “Later hing ik meer rond in de bar in het Oude Dorp. Mooie tijden en herinneringen die mijn liefde voor dit dorpsfeest alleen maar verder hebben aangewakkerd. Nu wil ik ervoor zorgen dat het een geweldig blijft, of misschien zelfs wel beter wordt.”

Dorpsgenoot Lennart Brinkman woont ook al een hele tijd in Nieuwerkerk, samen met Natascha, Fleur en Sophie. “Ik heb jarenlang feestjes gevierd in het Oude Dorp”, vertelt hij lachend. “Eerst ter ere van Koninginnedag, later ter gelegenheid van Koningsdag.” Tot 2023, toen het ernaar uitzag dat Koningsdag niet door kon gaan door een tekort aan vrijwilligers en financiële middelen. “Maarten en ik zijn toen gaan kijken wat we aan de situatie konden doen.” Dankzij de inzet van vele vrijwilligers en de steun van bedrijven ging Koningsdag 2023 toch door met als resultaat een zeer geslaagd evenement.

Joost Moons is het derde bestuurslid en de penningmeester van stichting Nieuwerkerks Oranje. “Ik ben geboren en opgegroeid in Nieuwerkerk en woon hier nog steeds met veel plezier met mijn partner Mandy en dochter Senna. Tijdens mijn jeugd was het een vast ritueel om met Koningsdag op een kleedje spulletjes te verkopen, en naarmate ik ouder werd om met vrienden een biertje te drinken. Toen Maarten en Lennart mij vroegen te helpen bij het organiseren van Koningsdag, hoefde ik niet lang na te denken. Het is mooi om iets terug te kunnen doen voor het dorp en Koningsdag is een gezellig feest. Ik ben dan ook erg enthousiast om mijn bijdrage te leveren door te zorgen voor een heldere, transparante boekhouding van onze activiteiten.” 

De vrijwilligers zijn voortaan voor deelnemers en bezoekers herkenbaar aan het ‘bedrijfstenue’ van Stichting Nieuwerkerks Oranje. 

Ik wil bijdragen
Ben je enthousiast geworden en wil je ook bijdragen aan de activiteiten rond Koningsdag? “Je kunt ons helpen door deel te nemen aan onze activiteiten, door sponsor te worden of je talenten en ideeën met ons te delen.” Kijk hiervoor op: www.nieuwerkerksoranje.nl, mail met info@nieuwerkerksoranje.nl of vul het contactformulier in op de website. Je vindt Stichting Nieuwerkerks Oranje ook op social media als Facebook en Instagram.