De laatste in de rij ging als eerste van start. (tekst en foto: Annette van den Berg)
De laatste in de rij ging als eerste van start. (tekst en foto: Annette van den Berg) Annette van den Berg

Verkeersexamens voor Moordrecht achter de rug; nu de andere dorpen

Algemeen 318 keer gelezen

Moordrecht - Blauwe pijlen op de weg; kinderen met oranje hesjes die keurig hun hand uitstaken; vrijwilligers met een schrijfblok in reflecterend geel op de straathoeken: ook zonder het spandoek bij de Dorpskerk in Moordrecht, was het maandagochtend 15 april duidelijk dat het verkeersexamen aan de gang was. Wethouder Daan de Haas zwaaide de leerlingen uit. 

Deze week doen zo’n 525 kinderen verkeersexamen in de gemeente Zuidplas. Maandag in Moordrecht, dinsdag en woensdag in Nieuwerkerk en donderdag in Moerkapelle en Zevenhuizen. De veertig leerlingen van groep 7 van de Jozefschool in Moordrecht vormden de eerste examengroep. Ze fietsten van school naar het kerkplein, waar ze hun fietsen in een lange rij opstelden en wachtten op het hesje met nummer. Dat ging anders dan ze verwacht hadden. De kinderen die dachten achteraan te staan, kregen de eerste nummers. Rin was niet blij dat hij nummer 1 kreeg. “Dan heb ik niemand die ik kan volgen.” Gelukkig stonden er pijlen op de weg. Bovendien was de route vooraf bekend en te vinden op YouTube. De meeste kinderen hadden dus al geoefend.

Cees van de Bovenkamp van Veilig Verkeer Nederland afdeling Zuidplas gaf de examenkandidaten nog wat tips. “Steek je hand goed uit. Niet als een pinguïn.” Hij gaf ook aan dat ze elkaar niet mochten inhalen tijdens het examen. Dat zou lastig zijn voor de controleposten. “Inhalen mag alleen als iemand zo langzaam fietst dat je bijna omvalt.”

De weerberichten voor de rest van deze week voorspellen weinig goeds. Harde wind, regen en hagel. Pech voor de kinderen uit de andere dorpen van Zuidplas. “Alleen bij onweer wordt het examen gecanceld; anders gaat het gewoon door”, aldus Van de Bovenkamp. Verplaatsen naar een andere datum is ingewikkeld. Voor de examens zijn vrijwilligers van VVN in actie en elke school levert nog eens tien mensen om alles goed te laten verlopen.