Esse Hoog is aangewezen als verkenningsbuurt. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Esse Hoog is aangewezen als verkenningsbuurt. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

‘Plan voor warmtetransitie moet opnieuw’

Algemeen 607 keer gelezen

Zuidplas – De gemeente moet het plan voor de lokale warmtetransitie in Zuidplas herzien. Dat vinden leden van twee klankbordgroepen in de zogenoemde verkenningsbuurten Esse Hoog in Nieuwerkerk en in Zevenhuizen.

Door Erik van Leeuwen

Volgens de inwoners dreigt het proces rondom de warmtetransitie, waarbij het doel is om Zuidplas voor 2050 van het aardgas te halen, te ontsporen. “Op haalbaarbeid, op draagvlak en technische inhoud.”

De kritiek richt zich ook op de gemeente, die de regie volgens de inwoners onvoldoende neemt en hen zelf met oplossingen vraagt te komen. “De warmtevisie is vooralsnog een tunnelvisie”, zegt Ginus Aalderink van de klankbordgroep in Zevenhuizen.

Vorig jaar wees de gemeente de dorpen Zevenhuizen en Moerkapelle en de Nieuwerkerkse wijk Esse Hoog als verkenningsbuurten aan. De bebouwde omgeving van Zevenhuizen zou moeten worden aangesloten op het regionale warmtenet, dat voor de glastuinbouw wordt ontwikkeld. Voor Esse Hoog wordt gesteld dat inwoners in de toekomst geen gebruik kunnen maken van een collectief warmtenet. Er zouden geen leidingen onder de ringvaart door kunnen. De inwoners zijn een andere mening toegedaan en zien bovendien dat andere voorgestelde oplossingen voor veel huishoudens financieel onhaalbaar zullen zijn. “Voor een doorsnee huishouden zijn maatregelen van zestig- à zeventigduizend euro niet te betalen.”

De aanpak van de gemeente om buurten aardgasvrij te maken faalt, menen de klankbordgroepen van twee verkenningsbuurten in Zevenhuizen en Nieuwerkerk aan den IJssel. “We nemen totaal de verkeerde afslag.”

Marco Post, die zich aanmeldde als lid van de klankbordgroep in Esse Hoog, geeft aan dat in ‘zijn’ groep nauwelijks kennis voorhanden is. Die kennis ontbrak volgens hem ook bij de gemeente. “Bijna geen enkele bewonersvraag kon worden beantwoord. Men kan nog niets zeggen over gesprekken met elektriciteitsbedrijven, laat staan over de (on)mogelijkheden en termijn van uitvoering van verzwaring van het elektriciteitsnet. Hetzelfde geldt voor de woningcorporaties die ook bezit hebben in Esse Hoog.”

Volgens Post wisten de aanwezige vertegenwoordigers van de gemeente niets over verschillende technieken die mogelijk beschikbaar zijn zoals een individuele warmtepomp en collectieve aardwarmte. De reden om te kiezen voor Esse Hoog als eerste gasloze wijk blijft voor hem onduidelijk. “Alle woningen hebben een A- of B-label, maar dat is in veel meer wijken het geval.

“Men verkondigt dat ook woningen met een B-label met alleen een warmtebron klaar zijn. Daar denkt de Vereniging Eigen Huis anders over. Het is een gigantische operatie. Honderden huizen moeten worden omgebouwd voor lage temperatuurverwarming. Dat vergt heel veel, in termen van investeringen zoals vloerverwarming, HR++ glas, extra isolatie en op plekken waar al isolatie zit infrastructuur, overlast en logistiek.”

De gemeente lijkt zich dat volgens Post niet te realiseren. “Over haalbaarheid van de plannen wordt niet meer gesproken. Men weet niets van prijzen.”
Volgens de leden van de klankbordgroep Esse Hoog hebben zij nog geen terugkoppeling gezien op de eerste bijeenkomst. “Terwijl de tweede bijeenkomst voor de deur staat.”

De leden van de klankbordgroep vinden het ook gek dat de gemeente, ondanks dat Esse Hoog aangewezen is als verkenningsbuurt, niet meer dan een aanjagersrol op zich wil nemen. “We missen de regierol van de gemeente. We willen weten: welke mogelijkheden zijn er voor gasloos, wat zijn betrouwbare partijen voor advies en uitvoering en welke investeringen moeten we als inwoners precies doen?”

Volgens Ginus Aalderink verliep de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep in Zevenhuizen al even chaotisch en rommelig. “Op veel vragen kwam geen antwoord.” Hij en Post zeggen ook dat meerdere leden van hun klankbordgroepen afhaken. “Ze zien er geen heil meer in. Op deze manier is mobilisatie van de bevolking een lastige zaak.”

Aalderink vindt dat de gemeente opnieuw moet beginnen. Hij stelt dat de visie op de warmtetransitie geen visie meer is, maar een dogma is geworden. “Het aardgasvrij maken van woningen is geen doel op zich, wel de reductie van CO2. Dat lijkt de gemeente niet te begrijpen.”
Aalderink ziet dat de gemeente alternatieve mogelijkheden voor een warmtebron links laat liggen. “Als je woningen van het aardgas wilt halen, zul je op zijn minst alle opties moeten bekijken. Dat gebeurt niet. Veel opties zijn bij voorbaat al uitgesloten.”

De Zevenhuizenaar noemt de warmtevisie dan ook een ‘tunnelvisie’. “Het idee van de gemeente over hoe dit aan te pakken, ontgaat mij volledig. Op deze manier loopt het op niets uit. Stop het proces en ga terug naar de tekentafel”, is zijn advies.

De ongeruste leden van de klankbordgroepen vinden dat de gemeente gas moet terugnemen en zich meer moet richten op het nut en de noodzaak van het besparen van het energiegebruik. “Op het gebied van isolatie is nog een hele wereld te winnen.”