Kinderen hielpen bij het uitreiken van bloemen aan de aanwezigen. (tekst en foto: Matti van Veelen)
Kinderen hielpen bij het uitreiken van bloemen aan de aanwezigen. (tekst en foto: Matti van Veelen)

Herdenking met rake woorden

Algemeen 385 keer gelezen

Zevenhuizen - Tientallen inwoners van Zevenhuizen kwamen zaterdag ondanks het slechte weer naar de Nationale Dodenherdenking. Bij het monument op de hoek van het Raadhuishof startte shantykoor Het Kraaiennest met toepasselijke liedjes de bijeenkomst. 

Op 4 mei werden burgers en militairen herdacht die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en in andere oorlogen en vredesmissies daarna. De Zevenhuizense Iris Schinkelshoek legde in haar toespraak de link tussen het leven in de oorlog van 1940-1945 met het leven nu. Haar rake woorden hielden de aandacht van het aanwezige publiek moeiteloos vast.

Na het taptoesignaal en twee minuten stilte werd onder muzikale begeleiding van De Kleine Trompetter het Wilhelmus gezongen. Wethouder Wybe Zijlstra hield namens de gemeente een toespraak.

Om zoveel mogelijk jeugd bij de dodenherdenking te betrekken, had het 4 mei comité aan de basisscholen in Zevenhuizen gevraagd om kinderen gedichten te laten schrijven over oorlog en vrijheid. Enkele leerlingen van De Eendragt en ‘t Reigerbos droegen hun gedichten voor.
Tot slot volgden de ceremoniële kransleggingen. Kinderen hielpen bij het uitreiken van bloemen die door de aanwezigen tijdens het defilé bij het monument werden gelegd.